Bevallen is waarschijnlijk één van de spannendste dingen die je in je leven zult meemaken. Kinderen krijgen is sowieso al levensveranderend, maar ook de onvoorspelbaarheid van wat er precies gebeuren gaat, is voor veel vrouwen een uitdaging.
Uiteraard hoop je op een voorspoedige bevalling voor jou en je kind, maar een paar procent van alle vrouwen krijgt helaas toch te maken met complicaties. Sommige complicaties hebben geen spoed, bijvoorbeeld wanneer je weeën niet krachtig genoeg zijn en je extra weeënhormoon nodig hebt. Er zijn echter ook complicaties waarbij er wel sprake is van spoed. Voor de moeder is dit met name hevig bloedverlies na de bevalling en voor de baby is dit wanneer deze in nood komt tijdens de bevalling of met een slechte start geboren wordt.
Het is belangrijk om te weten dat deze complicaties zeldzaam zijn en dat wij als verloskundigen opgeleid zijn om ze tijdig te herkennen, om zo op tijd te kunnen verwijzen naar specialistische zorg. Treedt er onverwachts een complicatie op, dan zijn wij ook opgeleid om snel te kunnen handelen en de eerste spoedzorg te kunnen geven, voordat andere zorgverleners het van ons overnemen. Uit onderzoek blijkt dat het hierbij niet uitmaakt of je thuis of poliklinisch bevalt.
Bij De Kern trainen wij het handelen in dergelijke spoedsituaties twee keer per jaar, met professionele trainers en in samenwerking met kraamverzorgsters.
We weten dat het heel belangrijk is dat je overzicht houdt over wat er met je gebeurt. We zullen dan ook altijd ons best doen om jou en je partner op de hoogte te houden. Soms is er echter alleen maar tijd voor handelen. Sowieso nemen we later altijd ruim de tijd om het gebeurde met jou en je partner na te bespreken.
Je partner ervaart een spoedsituatie rondom de bevalling vaak anders dan jij. Hij of zij is toeschouwer en dat is een heel andere rol. Partners hebben soms scherper door dan jijzelf dat er een complicatie ontstaat. Sommigen voelen zich machteloos of angstig. Anderen zijn juist weer erg nuchter. Het is goed om later samen te praten over wat er gebeurd is, en aandacht te hebben voor elkaars soms tegenstelde emoties en eigen manier van het verwerken hiervan.
Wat hierbij goed kan helpen is om allebei los van elkaar het verloop van de bevalling op te schrijven. Wat gebeurde er, wat zag, hoorde en voelde je? Welke emoties voelde je daarbij? Vervolgens kan je die verhalen aan elkaar voorlezen. Dat is ongetwijfeld heftig en emotioneel, maar vaak ook helend en verhelderend.
Soms merk je dat je er niet alleen uitkomt en dat wat er met jou of je kindje gebeurd is, als een donkere deken over je leven ligt. Het kan invloed hebben op de band met je kind, je relatie, je psychische gezondheid. Sommige vrouwen ervaren dat ze vastlopen wanneer ze weer aan het werk gaan, of melden zich met burnoutachtige klachten bij de huisarts. Niet altijd wordt er dan gedacht aan de heftige bevalling die je gehad hebt. Weet dan dan er professionele hulp bestaat om de gebeurtenis alsnog goed te verwerken. Bij De Kern werken wij daarvoor samen met een aantal psychologen.
Je kunt ook zelf aan de slag om een ingrijpende bevallingservaring goed te verwerken. Verloskundige en vrouwencoach Diana Koster schreef daarvoor het boek “Perfecte bevallingen bestaan niet”.