Anticonceptie

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar na je bevalling kun je al weer snel vruchtbaar zijn! Zo’n 4 tot 6 weken na je bevalling kun je weer een eerste menstruatie verwachten. Ongeveer 2 weken eerder heb je dan al een eisprong gehad. Je bent dus al vruchtbaar voordat je weet dat je cyclus weer op gang is gekomen.

Als je borstvoeding geeft is dat vaak een duidelijk signaal voor je lichaam om nog even niet vruchtbaar te zijn. Je kunt dan soms pas maanden later een eerste menstruatie krijgen. Ook dan heb je 2 weken eerder een eisprong gehad.

Moraal van het verhaal: je weet nooit wanneer je cyclus weer opstart en je bent weer vruchtbaar zonder dat je het doorhebt. Als je niet meteen weer zwanger wilt worden, moet je dus een keuze maken over anticonceptie.

Anticonceptieconsult

Al tijdens je kraambed zullen we je informeren over anticonceptie en kun je ons je vragen stellen. Tijdens de nacontrole bespreken we het nogmaals.
Je kunt vervolgens voor een uitgebreid anticonceptieconsult terecht bij ons Verloskundig Centrum De Poort. Daar werken verloskundigen die een speciale bijscholing hebben gevolgd over anticonceptie en bevoegd zijn om diverse soorten anticonceptie voor te schrijven en zonodig te plaatsen.

Tijdens het consult, dat ongeveer een half uur duurt, komt het volgende aan bod:

  • De beschikbare vormen van anticonceptie
  • Hun voor- en nadelen
  • Jouw wensen en verwachtingen
  • Medische indicaties om juist wel of niet voor een bepaald soort anticonceptie te kiezen

Doel is dat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een vorm van anticonceptie die bij jouw lichaam en jouw leven past!

Vervolgens krijg je een recept mee en eventueel een vervolgafspraak als je kiest voor een spiraaltje of een implanonstaafje.

Vergoeding van kosten van anticonceptie

Anticonceptie voor vrouwen ouder dan 20 jaar wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden het wel. Informeer bij je eigen verzekeraar of de kosten vergoed worden en wat het betekent voor je eigen risico.

Goed om te weten: In 2017 biedt Verloskundig Centrum De Poort de plaatsing van spiraaltjes en implanonstaafjes gratis aan.

Tip: sommige zorgverzekeraars staan je toe om tussentijds je polis te wijzigen. Zo kun je alsnog een aanvullende verzekering afsluiten die meer vergoedt dan je basisverzekering. Dit wordt vaak een meegroeiservice genoemd. Informeer ernaar bij je zorgverzekeraar!

Folders over anticonceptie

Als je een vruchtbaarheidsbehandeling hebt gehad

Als jouw zwangerschap tot stand is gekomen met een vruchtbaarheidsbehandeling, kun je na je bevalling soms wel gewoon spontaan zwanger worden! Dus ook in die situatie geldt dat als je dat niet meteen weer wilt, je na zult moeten denken over anticonceptie.

Goed om te weten over de pil

Als je na je bevalling weer de pil gaat slikken, is de eerste strip nog NIET betrouwbaar. Er kan immers al een eisprong in de maak zijn.
Geef je borstvoeding? Dan kun je als pil alleen Cerazette gebruiken. De huisarts kan deze voorschrijven.