Kraamzorg en CJG

Onze kraamzorg is uniek in de wereld en veel vrouwen zijn jaloers op die Nederlandse vrouwen die na de bevalling nog zo veel ondersteuning krijgen! Geniet er dus van.

De kraamverzorgster komt in principe de eerste zeven à acht dagen na de bevalling bij je thuis. Zij controleert dagelijks je herstel en controleert je baby op kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen. Bij twijfel overlegt ze met ons.
Ze doet ook de basis van je huishouden: de was van kraamvrouw en baby,  het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Ook verzorgt ze oudere kinderen in het gezin.
Een belangrijke taak van de kraamzorg is om jou en je partner alles te leren over de verzorging en het gedrag van jullie baby. Ook biedt ze begeleiding bij het geven van borstvoeding.

Het grootste deel van de kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De overheid heeft echter voor 2018 een bedrag van €4,30 per uur vastgesteld dat je zelf moet bijdragen. Soms wordt dit alsnog vergoed in je aanvullende zorgverzekering.

Pas bevallen vrouwen hebben recht op 49 uur kraamzorg. Dit kan door ons worden uitgebreid met extra uren wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld na een keizersnede of wanneer je kindje nog niet zo goed groeit. Het maximaal aantal dagen is tien dagen vanaf de bevalling. De uren kunnen ook worden ingekort wanneer je al een paar dagen van het kraambed in het ziekenhuis hebt doorgebracht. Ook kun je er zelf voor kiezen om minder uren af te nemen.

Je kunt je na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. Wij werken prettig samen met kraamzorgorganisaties de Waarden en Zorg-Vuldig. In de regel komen ze tussen de 30 en de 36 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake.

Wij kunnen alleen je kraambed begeleiden wanneer je aansluitend op je bevalling minimaal vijf dagen lang, drie uur per dag kraamzorg hebt! 

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Je kraamverzorgster zal bij de start van het kraambed het CJG bellen, zodat ze in de eerste week langs kunnen komen voor de gehoortest.
Vervolgens maken ze een afspraak voor een intake bij je thuis. Deze vindt vaak twee à drie weken na de geboorte plaats. Je hoort dan ook bij welke locatie in Leiden of Leiderdorp je ingedeeld bent.

Het CJG zal je adviseren over vaccinaties, voeding en ontwikkeling van je baby. Zij zijn, samen met je huisarts, je aanspreekpunt nadat wij de zorg hebben afgesloten. Bij het afsluiten van onze zorg sturen wij het CJG een bericht, zodat ze goed voorbereid jouw kindje verder kunnen gaan begeleiden. We vragen jouw toestemming voordat we dit bericht versturen.

Het CJG is te bereiken via 088-254 23 84.

Adressen van het CJG in Leiden en Leiderdorp