Beval je in het ziekenhuis?
Dan wil je graag weten waar de verloskamers zijn!
In het LUMC kun je terecht in het Geboortehuis Leiden. Hiervoor ga je naar de J-kern en dan met de lift naar de 7e verdieping. Volg de route 762.
In het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp bevindt het Moeder- en Kindcentrum zich in de B-kern, op de 4e verdieping. Volg de route 450.
Kraampakket

Ongeacht waar je bevalt, is het noodzakelijk om een kraampakket in huis te hebben. Hierin zitten benodigdheden voor je bevalling en het kraambed.
De meeste verzekeraars sturen je een kraampakket toe. Ben je hier niet voor verzekerd, dan kun je er zelf één samenstellen of een kant en klaar pakket kopen bij bjivoorbeeld Etos of Prénatal.
Een kraampakket dient minimaal het volgende te bevatten:
- 1 plastic matrasbeschermer
- 1 grote celstofmat met brede plastic zijkanten (bij een thuisbevalling)
- 10 celstof matjes
- 1 flesje (100 cc) gedenaturaliseerde alcohol 70%
- 2 doosjes kleine steriele gaasjes, zogenaamde ‘zestientjes’
- 10 stuks grote gazen, 10×10 cm
- 1 pompje desinfecterende zeep
- 2 navelklemmetjes
- 1 pak groot kraamverband
- 1 pak normaal kraamverband
- 1 zak zigzagwatten
Het bed omhoog

Voor verloskundigen en kraamverzorgsters is een gezonde werkhouding erg belangrijk. Daarom moet je je bed hoog zetten voor je bevalling en je kraamtijd.
Ook als je kiest voor een poliklinische bevalling komen we eerst nog bij je thuis en moet je bed dus hoog staan. Je kunt dit uiteraard bij de start van je bevalling doen, maar vaak zijn er een paar sterke handen voor nodig. De meeste mensen kiezen er dus voor om vanaf 37 weken zwangerschap het bed al hoog te zetten.
Je gebruikt hiervoor zogenaamde klossen. Je kunt deze vanaf 37 weken zwangerschap afhalen bij een thuiszorgwinkel. Soms regelt je kraamorganisatie ze voor je en worden ze thuisbezorgd.
Streef naar een hoogte van de grond tot de bovenkant van de matras van 70-90 centimeter. Heb je een bed dat van zichzelf al erg hoog is, dan zijn er speciale klossen die in hoogte verstelbaar zijn. Aan het einde van de kraamtijd kan je bed dan weer naar beneden.
Je bed verhogen met een extra matras is overigens bijna nooit een optie, omdat je er dan veel te ver in wegzakt.
Andere benodigdheden bij een thuisbevalling
Verder heb je bij een thuisbevalling nodig:
- 10 gewassen en gestreken (voor de hygiëne) katoenen hydrofielluiers
- Eerste pakje voor je baby, 2 mutsjes
- Een omslagdoek voor je baby
- 2 emmers of open prullenbakken met daarin een stevige vuilniszak
- 2 metalen kruiken met rubberen dop en schroefdeksel (ook nodig voor het kraambed)
- 1 po (huren bij de thuiszorgwinkel)
- Baarkruk als je daarop wilt persen (in Leiden alleen te huur bij de thuiszorgwinkel Vegro in de Merenwijk)
- Handdoeken en washandjes
- Noodverlichting, bijvoorbeeld een zaklamp
- 1 rol wc-papier of 1 pakje babybillendoekjes
Oppas voor andere kinderen
Als je kiest voor een thuisbevalling, kan je andere kind ’s nachts gewoon thuis blijven als je dat een prettig idee vindt. Onze ervaring is dat broertjes en zusjes vaak door alles heen slapen. Het is dan wel handig om een vertrouwd persoon in huis te hebben die zich met je kind kan bezighouden als deze toch wakker wordt. Bovendien kan je verwezen worden en dan is het noodzakelijk dat er iemand thuis blijft.
Je kunt er ook voor kiezen om je kind op te laten halen of weg te brengen naar een oppasadres. Dit kan veel rust geven waardoor weeën krachtiger kunnen worden. Doe dit al voordat je ons voor de eerste keer belt. Wacht zeker niet te lang, een volgende bevalling gaat vaak veel sneller dan de eerste.
Hetzelfde geldt voor een poliklinische bevalling. Je kunt thuis pas weg als er oppas is, dus regel dit bijtijds. Het is goed om ook de buren alvast te vragen of ze eventueel kort kunnen oppassen voordat je eigen oppas aanwezig is.
Vervoer
Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling, ga je met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Ook wanneer we je zonder spoed verwijzen, ga je met eigen vervoer. Als je geen auto en/of rijbewijs hebt, kun je een taxi bellen. Zij nemen ook bevallende vrouwen mee. Wij hebben goede ervaringen met Taxi Wielkens.
Wanneer we je met spoed verwijzen, zorgen wij voor een ambulance. Deze kosten worden vergoed door je zorgverzekering, maar gaan wel van je eigen risico af.
Ook al rijden we vaak meteen met je mee naar het ziekenhuis, we kunnen je toch niet in onze eigen auto meenemen. We zijn niet verzekerd om je te vervoeren. En als we door een andere cliënte met spoed gebeld worden, kunnen we niet meteen naar haar toe.
Wanneer je na een bevalling in het ziekenhuis weer naar huis gaat met de auto, is het wettelijk verplicht om je baby in een maxicosi te vervoeren. Je mag niet met je kindje in de armen op de achterbank gaan zitten. (Dat mocht alleen Maxima!)
Bevallen op de begane grond
Als je kiest voor een thuisbevalling, dan hebben wij de voorkeur voor een plek in huis die eenvoudig bereikbaar is, bij voorkeur op de begane grond. De kans dat je met spoed naar het ziekenhuis verwezen zou moeten worden, is gelukkig erg klein (3,6%), maar in dat geval willen we snel met je weg kunnen. Met name als je ruim bloed verliest, moet je horizontaal vervoerd kunnen worden.
Een plek op de begane grond kan een bed zijn dat je tijdelijk huurt bij de thuiszorgwinkel. Of een eenpersoonsbed dat je voor de gelegenheid zelf opzet. De snelste oplossing is een matras op de eettafel. De laatste optie zorgt soms voor verbaasde gezichten, maar is zeer handig: goed op hoogte en je kunt er omheen lopen. Uiteraard kun je ook een bevalbad of een baarkruk neerzetten, maar daar willen we altijd nog een hoog bed of een lange bank op klossen o.i.d. bij. Na de geboorte van je kindje is het namelijk fijn en soms zelfs noodzakelijk om even te kunnen gaan liggen en daarvoor willen we je niet hoeven te verplaatsen.
Als je geen mogelijkheid hebt om op de begane grond te bevallen en je twijfelt of de trap voldoende ruimte biedt, zal de verloskundige die dienst heeft tijdens je bevalling inschatten of je dat veilig thuis kunt doen. Zij is immers verantwoordelijk voor jouw veiligheid en die van je kindje.
Mocht je over een lift beschikken, dan is het goed om de afmetingen te weten. Het is dan namelijk belangrijk dat er een brancard in past.
Het is bewezen dat thuis bevallen in Nederland net zo veilig is als poliklinisch bevallen. Maar in geval van zeldzame spoed willen we vanzelfsprekend geen tijd verliezen bij je vervoer.
Ziekenhuistas
Ongeacht waar je wilt bevallen, moet je een tas klaar hebben staan die al ingepakt is voor een verblijf in het ziekenhuis. Dit wordt ook wel je vluchttas genoemd.
Deze tas moet minimaal bevatten:
- 2 sets nachtkleding en ondergoed voor jezelf
- Warme sokken en/of sloffen
- Toiletspullen
- 2 sets babykleertjes, maat 50 en/of maat 56, te weten: romper, broekje/truitje of pakje uit één stuk, sokjes, muts.
- Babyjasje/vestje (voor vervoer naar huis)
- Omslagdoek of babydekentje (voor vervoer naar huis)
- Geldig paspoort of ID-kaart
- Verzekeringspasje
- Zwangerschapskaart
- Als je dat hebt: bevalplan
- 2 euro muntstuk voor de rolstoel in het ziekenhuis (tip: plak deze op je paspoort)
Neem verder naar het ziekenhuis mee:
- Maxicosi
- Fototoestel en/of videocamera
- Telefoon en opladers
- Pinpas voor restaurant of automaat
- Voor de partner: iets te eten en te drinken
- Bril als je lenzen draagt
Wat je níet hoeft mee te nemen:
- Kraampakket
- Maandverband
- Luiers
- Handdoeken
- Als je kunstvoeding gaat geven: voeding en flesjes (tenzij je een specifieke voeding wilt geven)
Inschrijven bij het ziekenhuis
Als je thuis wilt bevallen, hoef je je sowieso niet in te schrijven bij een ziekenhuis. Als je poliklinisch wilt bevallen, dan is het handig om alvast bij het ziekenhuis bekend te zijn. Ga daarvoor met je paspoort of ID-kaart en je verzekeringspasje naar de inschrijfbalie. Mocht je onverwachts toch in een ander ziekenhuis terecht komen, dan is dat geen enkel probleem.