Bevallen in water

Bij een badbevalling wordt je baby onder water geboren. Dit kan, omdat je baby zuurstof krijgt door de navelstreng. Hij zal pas gaan ademen wanneer hij boven water getild wordt. Voor jou als moeder zijn de weeën in bad vaak beter op te vangen, omdat het warme water en de opwaartse druk pijnstillend werken. Voor de baby is de overgang van de baarmoeder naar de wereld geleidelijker; deze kindjes worden vaak heel rustig geboren.

Alle verloskundigen van praktijk De Kern begeleiden bevallingen in water. Wij hebben daarvoor een speciale training gevolgd.

Overweeg je een badbevalling? Dan is dit thuis mogelijk wanneer je een speciaal opblaasbaar bevalbad huurt (of zelf beschikt over een groot hoekbad). Wij adviseren je hier graag over!

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling dan kun je in het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp wel de weeën opvangen in bad maar de baden zijn te klein om de baby in geboren te laten worden. Dit geldt ook voor de meeste baden bij de mensen thuis. In het GeboorteHuis Leiden in het LUMC is er wel de mogelijkheid om de weeën op te vangen in bad en ook in het water te bevallen. 

Meer informatie over het bevalbad in het GeboorteHuis Leiden in het LUMC

Een prachtige waterbevalling thuis!

Bovenstaande video geeft een prachtig beeld van hoe een waterbevalling kan zijn. Maar ook in een bevalbad kan de pijn tegenvallen. Of kunnen er complicaties ontstaan waardoor je de hulp van een gynaecoloog nodig hebt.

Dus laat je inspireren en bemoedigen door deze mooie beelden, maar staar je er niet blind op!

Meer lezen

Je kunt meer lezen over bevallen in water en het huren van speciale benodigdheden op de volgende websites: