Bloedonderzoek

Voor alle bloedonderzoeken geldt dat je alleen de uitslag krijgt doorgebeld wanneer deze afwijkend is. Geen bericht is goed bericht!

UPDATE 21-02-2022

Bloedafname zonder afspraak bij verloskundig centrum de Poort
Je kan voor bloedafname ook terecht bij de Poort, als je daar heen gaat voor je echo. Je kan je voor je afspraak daar melden bij de assistente een aangeven dat je ook voor bloedafname komt.
Bloedafname bij de Poort kan elke werkdag tot 15:00 gedaan worden.

Bloedafname op afspraak bij SCAL
Vanaf 2 juni 2019 werken wij, óók voor de bloedafname, alleen op afspraak. Door op afspraak te werken, zorgen wij voor een veilige omgeving voor zowel onze patiënten als onze medewerkers.

Hiermee dragen wij tevens samen bij aan het verkleinen van de kans op verdere besmettingen met het coronavirus.

Online afspraak maken
Uw patiënten kunnen online een afspraak maken via onze website www.scal.nl. Zij kunnen daar een locatie, dag en tijdstip selecteren.

Voor mensen die zelf geen toegang hebben tot internet is het ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. Wij zijn hiervoor iedere werkdag tussen 13:00u en 15:00u te bereiken.

Bloedonderzoek aan het begin van je zwangerschap

Bij de eerste controle verwijzen we je naar het de Poort, zij nemen bloed af voor ATAL laboratorium of naar SCAL laboratorium om bloed af te laten nemen. Dit wordt onderzocht op: bloedgroep, rhesusfactor c en D, Hb (ijzer), ongebruikelijke antistoffen, hiv, hepatitis B (leverontsteking), lues (syfilis) en rubella (rode hond).

Tevens wordt ook het suikergehalte in je bloed bepaald. Je hoeft hiervoor niet nuchter te zijn, maar zorg dat je vanaf een uur voor het bloedprikken niet meer iets heel zoets eet of drinkt.

Parvo B19 (5e ziekte), CMV, Toxoplasmose en varicella (waterpokken) worden niet standaard bepaald.

Glucose (suiker) bij 24-28 weken zwangerschap

Sommige vrouwen ontwikkelen tijdens hun zwangerschap een verstoorde suikerhuishouding. Het suiker (glucose) in het bloed wordt niet goed afgebroken, waardoor er pieken en dalen ontstaan. Dit is niet goed voor jou als aanstaande moeder, maar kan ook problemen geven voor je ongeboren kind.

Bij ‘risicozwangeren’ wordt tussen 24 en 28 weken zwangerschap de glucose bepaald. Dit gaat via het SCAL. Het is een zogenaamde glucose tolerantietest (GTT). Dit betekent dat je eerst nuchter geprikt wordt en daarna een suikerdrankje drinkt. Vervolgens wordt na twee uur nogmaals het suikergehalte in je bloed bepaald. Dit gaat steeds met een vingerprik.

Tussen het drankje en het prikken mag je niets anders eten of drinken en niet actief zijn. Neem dus iets te lezen of te werken mee en installeer je in de wachtruimte van het SCAL. Wanneer je voor de tweede keer geprikt bent, mag je meteen weer eten en drinken. Neem je ontbijt dus mee!

Lees voordat je naar het onderzoek gaat zeker even de informatie van het SCAL door over de OGTT, zodat je precies weet hoe je je kunt voorbereiden. Deze vind je onder dit kopje. 

Wij krijgen vervolgens binnen een paar dagen de uitslag en bellen je op als deze afwijkend is. We bespreken dan met je wat het verdere beleid is. Vaak kun je met een speciaal dieet je suikerwaardes weer in balans brengen.

We zullen je ook voor een glucose onderzoek sturen wanneer er tijdens de zwangerschap aanleiding toe is. Bijvoorbeeld omdat je klachten hebt die passen bij een verstoorde suikerhuishouding of wanneer je baby erg hard groeit.

Informatie GTT

Bloedonderzoek Rhesusfactor bij 27 weken zwangerschap

Alleen als je een negatieve Rhesus c of D factor hebt, verwijzen we je bij 27 weken naar het SCAL om bloed af te nemen. Dit wordt onderzocht op antistoffen. 

Tevens wordt bij Rhesus D negatieve zwangeren de Rhesusfactor van hun ongeboren kind bepaald. Dit kan met een nieuwe techniek vanuit het bloed van de moeder. 

Wanneer het ongeboren kind Rhesus D positief is, krijg je als zwangere bij 30 weken een injectie met tijdelijke antistoffen aangeboden. we geven deze op het spreekuur. Zo wordt voorkomen dat je als zwangere zelf antistoffen aan gaat maken. Als de baby geboren is, volgt nogmaals een dergelijke injectie bij jou als moeder, binnen 48 uur na je bevalling.

Bloedarmoede tijdens je zwangerschap

Hb is een afkorting voor hemoglobine. Dat is een onderdeel van rode bloedcellen dat zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Als zwangeren een laag Hb hebben, krijgen ze vaak klachten, zoals vermoeidheid, duizeligheid en zwarte vlekken voor de ogen. 

Het is normaal dat het Hb iets daalt tijdens de zwangerschap. Er komt namelijk meer vocht in de bloedbaan, zodat de rode bloedcellen verdund worden.

Er zijn echter ook zwangeren die een zogenaamde bloedarmoede ontwikkelen; het hemoglobine is zo laag dat ze er klachten van hebben. We noemen dit ook wel anemie.

Om dit bijtijds op te sporen worden alle zwangeren bij de intake gecontroleerd op het Hb. Dit herhalen we met een vingerprik bij 30 weken. Bij risicogroepen voor een laag Hb doen we het tussentijds nogmaals, bij 20 weken. Of je tot zo’n risicogroep behoort, hoor je van ons bij je intake.

Als de uitslag goed is, is er verder geen actie nodig. Wanneer je Hb echter laag is, sturen we je naar het SCAL voor een uitgebreider bloedonderzoek.

Vaak blijkt dan dat er sprake is van een ijzertekort. IJzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine. Als een zwangere te weinig ijzer binnenkrijgt of opneemt, daalt het Hb. Om het dus weer te laten stijgen, zullen we dan ijzertabletten voorschrijven.  Na 4-6 weken controleren we het effect van deze behandeling.

Met gezonde voeding kun je voorkomen dat je Hb teveel daalt. Of kun je een laag Hb weer (deels) herstellen. Een belangrijk advies is om eventuele zuivelproducten minimaal één uur vóór of na je maaltijd te nemen. Hetzelfde geldt voor zwarte thee en koffie. Deze dranken remmen namelijk de opname van ijzer in je lichaam.
Zure producten (met vitamine C) bevorderen juist weer de opname van ijzer tijdens je maaltijd. Denk aan een glaasje sinaasappelsap, een kiwi of een zure dressing over je salade.

Wil je verder lezen over goede voeding voor een optimaal Hb? Kijk dan op www.thuisarts.nl.