Zwangerschapscontroles

Tijdens je zwangerschap bieden wij je regelmatig controles aan. We gebruiken daarbij minimaal het volgende schema: Bij 9-17-25-30-33-36-38-40 en 41 weken zwangerschap.

Dit zijn de afspraken die we sowieso met je inplannen. Vind je het prettig om wat vaker bij ons langs te komen? Dan kan dat uiteraard. We zullen ook een extra controle afspreken wanneer we dat medisch noodzakelijk vinden.

Je bent van maandag t/m vrijdag welkom op onze mooie locatie aan de Kernstraat 2a in Leiden. Om naar ons spreekuur te komen, moet je eerst een afspraak maken. Je kunt ook gebruik maken van ons avondspreekuur dat wij één keer per week houden.

Op de dinsdagmiddagen hebben we om de week spreekuur aan de Cornelis Schuytlaan 9, in Leiden Zuid-West. Kijk hier voor een routebeschrijving.

Zorgpad

In de regio Leiden en omstreken is het basiszorgpad voor de zwangere ontwikkeld. Dit houdt in dat alle zwangeren dezelfde informatie krijgen, of ze nu bij de verloskundige lopen of in het ziekenhuis vanwege een medische indicatie.

Het basiszorgpad bestaat uit:

Wanneer je aan het eind van je zwangerschap het hele basiszorgpad hebt doorlopen, ga je goed geïnformeerd en voorbereid je bevalling, kraamtijd en het aanstaande ouderschap tegemoet!

Alle stappen van het basiszorgpad zwangerschap op een rij:

Wij doen mee met het Zwangerschapsproject!

Lijkt het je fijn om je hele zwangerschap een vertrouwd gezicht te zien bij controles en afspraken? Wil je een toekomstige arts een unieke en leerzame ervaring bieden? 

Doe dan mee met het Zwangerschapsproject! Bij dit project wordt een medisch student gekoppeld aan een zwangere vrouw. Zo kunnen jullie samen het leerzame zwangerschapstraject doorlopen.

Tijdens het project zal de student bij zoveel mogelijk afspraken aanwezig zijn, dit is natuurlijk altijd in overleg met jou als zwangere. Wanneer je dit zelf wilt, zal de student ook aanwezig zijn bij je bevalling.

Zowel studenten als zwangeren die al hebben deelgenomen aan het project zijn erg te spreken over dit initiatief.

Ja, ik wil graag meer informatie!

Het Zwangerschapsproject is een initiatief in samenwerking met IFMSA-Leiden, een (inter)nationale organisatie van geneeskundestudenten.

Intake

De intake is de eerste afspraak die je bij ons hebt. We plannen deze tussen 9 en 11 weken zwangerschap. Je kunt je dan ook al bij ons aanmelden zodra je een positieve test hebt.

De eerste afspraak is bedoeld om kennis te maken en alles in kaart te brengen wat van belang is voor een gezonde zwangerschap.

Zodoende praten we over:

  • Eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen
  • Je algemene gezondheid
  • Je psychische gezondheid

Ook geven we leefstijladviezen en kun je uiteraard je vragen stellen. Zo nodig overleggen wij naar aanleiding van de intake met een gynaecoloog hoe we jou de beste zorg kunnen bieden.

Het is bij de intake meestal nog te vroeg om naar het hartje te kunnen luisteren. Dat doen we vanaf de tweede controle. Als je dat zelf wilt, kun je een vroege echo laten maken bij ons echocentrum de Poort. Dit noemen we een vitaliteitsecho. Deze kost €30,- en wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Bij de intake krijg je een formulier mee voor bloedafname bij het SCAL laboratorium. Je wordt getest op een aantal zaken, zie bloedonderzoek. Ook meten we je bloeddruk.

Wanneer je bij je intake aangeeft meer te willen weten over prenatale screening, plannen we een speciaal counselingsgesprek in rond 11 weken, deze duurt 30 minuten. Deze afspraak kan op de praktijk maar kan eventueel ook telefonisch.

Je partner is van harte welkom bij de intake, maar het is zeker niet verplicht om hem of haar mee te nemen. Je kunt uiteraard ook iemand anders meenemen, maar weet dat we bij de intake persoonlijke vragen stellen die je wellicht liever privé bespreekt. Voor kinderen duurt een intake in de regel te lang, houd er rekening mee dat je ongeveer een uur bij ons in de praktijk bent.

Wil je vóór je bij ons op intake komt alvast ons intakeformulier invullen?

Volgende controles

De tweede controle duurt 15 minuten. Je ontvangt hierbij van ons je zwangerschapsdossier, ook wel je kaart genoemd. Neem deze elke keer mee als je naar ons spreekuur komt, maar ook als je een afspraak bij je huisarts hebt of op vakantie gaat. Zo heb je altijd de belangrijkste gegevens van je zwangerschap bij de hand. Wij bewaren deze informatie ook digitaal, dus kunnen altijd een nieuwe kaart voor je uitdraaien.

De controles hierna duren ook 15 minuten elk. Wil je je best doen om op tijd te komen? Dat voorkomt dat ons spreekuur uitloopt! Mocht je denken een keer meer tijd nodig te hebben, dan kunnen we een dubbele afspraak inplannen.

De afspraak bij 33 weken duurt 30 minuten, hier bespreken we jullie wensen ten aanzien van de bevalling.

Bij elke controle vragen we eerst hoe het met je gaat. Heb je last van zwangerschapskwaaltjes? Spelen er belangrijke dingen in je leven, bijvoorbeeld op werk of thuis? Maak je je ergens ongerust over? Verder vragen we altijd naar het ‘leven voelen’; of je tevreden bent over de bewegingen van je kindje.

Vervolgens meten we je bloeddruk en doen we een uitwendig onderzoek. Daarbij voelen en meten we hoe je baby groeit, hoe hij ligt (vanaf ongeveer 26 weken zwangerschap) en luisteren we met een doptone naar het hartje.

Tot slot kun je nog je vragen stellen en geven wij bij elke controle een beetje informatie. Hieronder vind je een overzicht wat wij hierbij aanhouden.

Controle bij:Wat bespreken we:
17 wekenuitleg 20 weken-echo en onderzoeken, aanmelding voorlichtingsavonden
25 wekenerkenning, gewenste plaats bevalling
30 wekencontrole ijzergehalte in het bloed
33 wekengeboorteplan, wensen t.a.v. de bevalling
36 wekenbelinstructies t.a.v. de bevalling
38 wekenvoeding van je baby
40 wekenhoe we verder gaan na 41 weken
41 wekenvervolgbeleid voor de laatste week

De groei van je baby volgen

Eén van de redenen dat je regelmatig bij ons op controle komt, is dat we de groei van je kindje willen volgen.

Dit doen we door met onze handen aan je buik te voelen en de bolling van je baarmoeder te meten met een meetlint. Het aantal gemeten centimeters zetten we vervolgens in een grafiek die ons helpt de groei te beoordelen. Als we vermoeden dat je kindje te langzaam of te snel groeit, vragen we een groeiecho aan bij ons echocentrum De Poort.

Deze methode om de groei te volgen heet GROW-NL. Op de website van onze beroepsgroep kun je lezen hoe GROW-NL precies werkt.

Laatste controles

Aan het einde van je zwangerschap worden de controles wat frequenter. We kunnen dan goed in de gaten houden of je lichaam de zwangerschap nog goed aankan en of je kindje het nog goed heeft in de baarmoeder.

Een normale zwangerschapsduur is tussen de 37 en 42 weken. Beval je hiervoor of hierna, dan verwijzen we je naar de gynaecoloog. Om te voorkómen dat je over de 42 weken heen gaat, bieden we je aan om je te strippen. We voelen dan met een inwendig onderzoek of er al een beetje ontsluiting is (wat heel normaal is aan het einde van de zwangerschap) en kunnen de baarmoedermond dan een beetje loswoelen van de vliezen. Hierbij komen stofjes vrij die ook vrijkomen bij een spontane bevalling.
Een lichaam dat hoogzwanger is, heeft over het algemeen niet heel veel nodig om te gaan bevallen. Er is dan ook uit onderzoek gebleken dat het strippen de kans op een bevalling vóór de 42 weken significant vergroot. Zonodig herhalen we het strippen na twee tot drie dagen.

Consult

Wanneer, ondanks strippen, de bevalling niet op gang komt, verwijzen we je bij 41+5 dagen voor een consult naar de gynaecoloog in het ziekenhuis van je keuze. Daar wordt een hartfilmpje gemaakt om de conditie van je kindje te beoordelen. Ook wordt je bloeddruk gemeten. Samen met de gynaecoloog bespreek je wat wijsheid is, nog twee dagen afwachten of al eerder inleiden. 
Als verloskundigen gaat onze voorkeur ernaar uit om bij een gezonde zwangerschap af te wachten op een spontane bevalling. Weeën bouwen zich dan geleidelijker op, je hebt minder behoefte aan pijnstilling en je voorkomt een mogelijk langere ziekenhuisopname om ingeleid te worden.

Vliezen breken

Alleen bij vrouwen die al een keer zijn bevallen en een gezonde zwangerschap doormaken, bieden we aan om de vliezen thuis bij 41+5 of 41+6 weken te breken. Dit hebben we zo afgesproken met alle ziekenhuizen in de Leidse regio. Vaak is het breken van de vliezen een sterk signaal voor je lichaam om weeën te maken, zeker als je hoogzwanger bent. Als de bevalling op gang komt, kun je thuis blijven of naar het ziekenhuis gaan voor een poliklinische bevalling onder onze begeleiding.
Mocht je na zes tot acht uur nog geen weeën hebben, dan verwijzen we je alsnog naar het ziekenhuis om een weeënopwekkend hormoon te krijgen. We dragen de bevalling dan over.
Als je ervoor kiest om door ons je vliezen te laten breken, ga je bij 41+5 weken niet op consult bij de gynaecoloog.

Inleiden

Stel je bereikt 42 volle weken zwangerschap. Dat noemen we serotiniteit. Of er is vóór die tijd al reden om de bevalling op gang te brengen, bijvoorbeeld omdat je bloeddruk stijgt of je kindje duidelijk minder beweegt. Dan kun je in het ziekenhuis terecht voor een inleiding. Afhankelijk van de ‘rijpheid’ van je baarmoedermond kunnen meteen de vliezen worden gebroken of wordt eerst met een ballonnetje de baarmoedermond iets opgerekt en daarmee rijp gemaakt om de vliezen te breken. Vervolgens is het prettig als er een paar uur wordt afgewacht of je spontane weeën krijgt. Gebeurt dit niet, of is er haast bij de inleiding, dan zal een infuus worden gestart met het weeënhormoon oxytocine. Dit maakt je lichaam zelf ook aan bij een bevalling, maar met het infuus krijg je een synthetische variant.
Door het hormoon zul je weeën krijgen waardoor je verder zult ontsluiten. Omdat de weeën kunstmatig worden opgewekt, wordt je de hele bevalling extra in de gaten gehouden. De hartslag van je kindje wordt continu geregistreerd en ook de weeën worden in kaart gebracht. Dit om te voorkomen dat je overgestimuleerrd wordt en teveel weeën krijgt.

Soms beval je op dezelfde dag als waarop de inleiding gestart is. Het kan ook voorkomen dat je een paar dagen in het ziekenhuis bent voordat je bevalt. Dit is met name het geval als de vliezen niet meteen kunnen worden gebroken.