Aangifte en andere regelzaken

Aangifte doen

Binnen drie dagen na de geboorte moet je aangifte doen bij de burgerlijke stand. Is dit niet mogelijk door een weekend of feestdag, dan wordt de periode verlengd zodat er twee werkdagen overblijven om aangifte te doen.

Je hebt niet persé een bewijs nodig om aangifte te doen, hoewel de meeste ziekenhuizen wel een briefje mee zullen geven. Als een kindje thuis geboren wordt, geven wij geen geboortebewijs o.i.d.. Wat je altijd mee moet nemen is een geldig paspoort of ID-kaart en indien van toepassing een trouwboekje of het bewijs van erkenning.

Je moet altijd aangifte doen in de stad of gemeente waar je kindje geboren is. Het is handig om een afspraak te maken, zodat je niet lang hoeft te wachten. Aangifte doen is kosteloos. Alle getuigen van de geboorte mogen in principe aangifte doen, in de praktijk is dit bijna altijd de vader.

Informatie van de Rijksoverheid over aangifte doen van een geboorte

Aangifte doen in Leiden

Aangifte doen in Leiderdorp en in het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

Aanmelden bij je zorgverzekering

Je kind is tot zijn of haar 18e jaar kosteloos meeverzekerd voor zorgkosten en heeft daarbij geen verplicht eigen risico. Je moet je kind daarvoor wel zelf aanmelden bij de zorgverzekering, dit gaat niet automatisch!

Je hebt hiervoor uiterlijk drie maanden de tijd. De inschrijving is pas compleet met het BSN van je kind. De gemeente stuurt deze in een brief naar je toe nadat je aangifte hebt gedaan.

Je kunt zelf kiezen op wie zijn polis je je kind laat bijschrijven, van vader of van moeder. Kies de polis met de meest uitgebreide dekking. De aanvullende zorgverzekering geldt namelijk ook voor je kind.

Heeft je kind meteen al zorgkosten gemaakt, bijvoorbeeld door opname in het ziekenhuis? Dan worden deze met terugwerkende kracht vergoed, mits je je kind binnen drie maanden bij je zorgverzekeraar hebt aangemeld.