Het belang van goede weeën
Bevallen betekent dat je baarmoeder door weeën te maken je kindje wee voor wee naar buiten gaat duwen. Hierbij opent de baarmoedermond zich (ontsluiting) en zakt je kindje door je geboortekanaal (persen).
Goede weeën zijn hierbij het allerbelangrijkste. Hoewel ze vaak ronduit pijnlijk zijn, wensen we ze je toch toe. Goede weeën zorgen namelijk voor:
- Ontsluiting
- Persdrang
- Effectief persen
- Snelle geboorte van de moederkoek
- Weinig bloedverlies
Hoe zorg je nu voor goede weeën? Deels heb je dit niet in de hand, maar deels ook wel. Belangrijk om te begrijpen is het samenspel tussen de hormonen oxytocine en adrenaline.
Oxytocine geeft goede weeën en komt vrij bij ontspanning en liefdevolle aanraking. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het duurt ongeveer een half uur om het echt te laten stromen en is heel snel weer ‘overruled’ als er adrenaline wordt aangemaakt.
Adrenaline remt weeën en kan heel snel vrijkomen bij stress en spanning. Logisch, want in een stressvolle situatie wil je geen kwetsbaar babytje geboren laten worden. Het duurt ongeveer een half uur om adrenaline weer te laten zakken.
Voor goede weeën wil je dus volop oxytocine aanmaken en adrenaline buiten de deur houden. Het is aan jou om in te schatten wat dit praktisch voor jou betekent. Wie er bij je bevalling is, waar je bevalt, hoe de sfeer om je heen is; het speelt allemaal mee om goede weeën te bevorderen.
Daarom zijn we als verloskundigen zo enthousiast over de thuisbevalling. Onze ervaring is dat de meeste vrouwen het beste kunnen ontspannen in hun eigen omgeving, waar zij ‘de baas’ zijn. Dit zorgt voor goede weeën en vermindert zo de kans op complicaties.
Verloop van een bevalling
Een bevalling begint vaak met wat ‘gerommel’, willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken.
Deze activiteit van je baarmoeder geeft nog geen ontsluiting, maar zorgt wel voor het soepel en korter worden van de baarmoedermond. Zo is deze klaar voor het echte werk dat nog moet komen.
Thuis of poliklinisch
Nederland is het land met het hoogste percentage thuisbevallingen in de westerse wereld. Het is een groot goed dat vrouwen zelf kunnen kiezen waar en hoe ze hun kind willen krijgen. Thuis of in het ziekenhuis, met of zonder pijnbehandeling, het is aan jou!
Bevalplan
Je weet natuurlijk nooit precies hoe je bevalling zal verlopen. Het cliché dat iedere bevalling anders is, is echt waar! De meeste vrouwen hebben wel ideeën hoe ze graag wíllen dat hun bevalling zal verlopen. Deze wensen kun je opschrijven in een bevalplan.
Pijn bij de bevalling
De meeste vrouwen ervaren hun bevalling als een prachtige, maar ook pijnlijke ervaring. Wanneer je je goed ondersteund voelt en weet dat je het aankan, is de pijn vaak goed te hanteren. Dan heb je vaak voldoende aan pijnstilling zónder medicijnen.
Lees verder
Praktische zaken
Lees verder voor informatie over:
- Kraampakket
- Klossen
- Benodigdheden thuisbevalling
- Oppas
- Vervoer
- Ziekenhuistas
- Inschrijven bij ziekenhuis
Bevallen in water
Bij een badbevalling wordt je baby onder water geboren. Dit kan, omdat je baby zuurstof krijgt door de navelstreng. Hij zal pas gaan ademen wanneer hij boven water getild wordt. Voor jou als moeder zijn de weeën in bad vaak beter op te vangen, omdat het warme water en de opwaartse druk pijnstillend werken. Voor de baby is de overgang van de baarmoeder naar de wereld geleidelijker; deze kindjes worden vaak heel rustig geboren.
Inleiding van de bevalling
Stel je bereikt 42 volle weken zwangerschap. Dat noemen we serotiniteit. Of er is vóór die tijd al reden om de bevalling op gang te brengen, bijvoorbeeld omdat je bloeddruk stijgt of je kindje duidelijk minder beweegt. Dan kun je in het ziekenhuis terecht voor een inleiding.