Infectieziekten en zwangerschap

Een infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, een virus of een schimmel. Deze dringen je lichaam binnen via je huid of je slijmvliezen en kunnen je ziek maken.

Om infectieziekten tijdens je zwangerschap te voorkomen geldt in het algemeen:

  • Was of desinfecteer je handen regelmatig.
  • Werk hygiënisch bij de bereiding van eten.
  • Pas op met bepaalde voedingsmiddelen die hier genoemd worden.

Ben je in contact geweest met een ziek kind of heb je klachten die kunnen passen bij ondergenoemde ziektes? Bel ons dan op 071-5414065 (assistente) of 06-53928500 (verloskundige spoedlijn).

Algemeen beladvies bij ziekte in de zwangerschap

Als zwangere staat je immuunsysteem anders afgesteld. Je hebt immers een kindje in je wat deels uit voor jou lichaamsvreemd DNA bestaat! Dit is eigenlijk een hele bijzondere situatie die dan ook volop de belangstelling heeft van artsen en wetenschappers.

Veel zwangeren merken de verandering in hun afweer; ze worden bijvoorbeeld sneller verkouden of klachten houden langer aan. Dit is normaal en niet iets om je zorgen om te maken.

Er zijn echter een paar situaties waarin we wel graag van je horen! Bel de verloskundige op 06-53928500 als je:

  • Koorts hebt boven de 39 graden (rectaal gemeten)
  • Drie dagen of langer koorts hebt tussen de 38 en 39 graden (rectaal gemeten)
  • Aanhoudende diarree hebt
  • Aanhoudend moet overgeven
  • Erge buikpijn hebt
  • Snel steeds zieker wordt
  • Uitslag of vlekjes krijgt
  • Benauwd of kortademig bent
  • Ongerust bent

Bel ons als eerste. Wij kunnen door onze ervaring snel een inschatting maken bij wie je het beste terecht kunt; bij ons, je huisarts of de gynaecoloog. Zonodig regelen we een vlotte verwijzing.

Hier volgt een kort overzicht van ziektes waar je als zwangere voorzichtig mee moet zijn:

Toxoplasmose

Dit wordt veroorzaakt door een parasiet die aanwezig kan zijn in de ontlasting van dieren, bijvoorbeeld katten. Daarom is het advies om tijdens je zwangerschap geen kattenbak te verschonen (of met wegwerphandschoenen) en handschoenen te dragen bij het werken in de tuin. Eet geen rauw vlees zoals filet americain en ossenworst en bak ander vlees goed door. Was rauwe groenten zorgvuldig onder stromend water.

5e ziekte (Parvo B19)

Dit is een infectieziekte die tot 20 weken zwangerschap gevaarlijk kan zijn. Vermijd daarom contact met zieke kinderen, zeker als deze ook uitslag hebben. Kenmerkend voor de 5e ziekte is namelijk een rode uitslag op de wangen. Mocht je een ouder kind op de creche hebben en de ziekte heerst daar, dan kun je als zwangere gewoon je kind blijven halen en brengen. Dat is namelijk geen risicocontact.

Als je zelf als kind de 5e ziekte gehad hebt, ben je levenslang beschermd. Mocht je als zwangere voor het eerst de 5e ziekte oplopen, dan krijg je als symptoom vaak gewrichtspijnen, bijvoorbeeld in je handen.

Rode hond (rubella)

Dit is een infectieziekte die tot twintig weken zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren kind. Voorkom daarom contact met zieke kinderen in het algemeen. Bij de intake controleren we of je antistoffen in je bloed hebt, hetzij doordat je al een keer ziek bent geweest of door vaccinatie.

NB: Je kunt je tijdens de zwangerschap niet laten vaccineren voor rode hond! De vaccinatie bevat namelijk verzwakt levend virus. Mocht je onbeschermd zijn voor rode hond en al in verwachting zijn, dan adviseren we je om na je bevalling via je huisarts een BMR-vaccinatie te halen. Zo ben je bij een eventuele volgende zwangerschap wel beschermd.

Listeriose

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die bijvoorbeeld in rauwe melk kan zitten. Vandaar het advies om geen rauwe melk of kazen gemaakt van rauwe melk te gebruiken (‘au lait cru’). Dit kunnen ook harde (boeren)kazen zijn. En andersom zijn de meeste zachte kazen van gepasteuriseerde (veilige) melk gemaakt. Vaak staat dit duidelijk op de verpakking, vraag het anders even na bij de kaasboer.

CMV (cytomegalovirus)

Dit is een virus dat veel bij jonge kinderen voorkomt en wordt uitgescheiden via urine en speeksel. Heb je jonge kinderen (t/m 4 jaar) of werk je in de kinderopvang? Was of desinfecteer je handen dan na elke luierwisseling. En voorkom contact met het speeksel van jonge kinderen, bijvoorbeeld door niet van hetzelfde bestek te eten. En is je kind verkouden? Geef dan een kus op het hoofd en niet op de mond.

Waterpokken (varicella)

Deze kinderziekte is voornamelijk gevaarlijk wanneer je het als zwangere voor de eerste keer krijgt en kort daarna bevalt. Dan heb je nog geen antistoffen aangemaakt en is de kans vergroot dat je baby bij de geboorte al waterpokken heeft. Als je zelf als kind ouder dan 1 jaar waterpokken hebt gehad, ben je levenslang beschermd. Weet je dit niet (zeker)? Dan testen wij je antistoffen bij de intake. Ben je onbeschermd dan is het extra belangrijk om contact met zieke kinderen te vermijden.

Ben je toch in contact geweest met een kind dat daarna de waterpokken bleek te hebben? Als je onbeschermd bent, bel ons dan snel op, ook in het weekend. Soms is het namelijk zinvol om je een injectie te geven met tijdelijke antistoffen tegen waterpokken. Dit moet dan wel binnen een paar dagen na het risicocontact gebeuren. We overleggen dit dan altijd met een gynaecoloog.

Verder lezen over infectieziekten en zwangerschap

Brochure: Veilig in Verwachting (RIVM 2017)

Brochure RIVM: Zwanger! Informatie van verloskundigen, huisartsen en gynaecologen (2017, pag 20)