Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Kinkhoestvaccinatie/ de 22 wekenprik voor zwangeren

Het is mogelijk om je in je zwangerschap te laten inenten tegen kinkhoest. Het is aan iedereen zelf om te kiezen of je wel of niet laat vaccineren. 

Kinkhoest is voor pasgeborenen baby’s een zeer ernstige ziekte. Door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap, is je baby meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest beschermd.

De 22 wekenprik is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma en daarom gratis.

Het vaccin dat je krijgt is de DKT-prik een combinatievaccin. Het beschermt tegen kinkhoest, maar ook tegen twee andere ziektes:tetanus en difterie. Er is geen los vaccin tegen kinkhoest.

Wanneer en waar?

Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Hoe eerder je ‘m haalt, hoe beter. De prik wordt gegeven bij het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Bij je verloskundige controle rond de 16-17 weken krijg je bij De Kern een uitnodiging mee voor de 22 wekenprik. Daar zit ook een folder bij waarin je meer kan lezen over de 22 wekenprik.Heb je nog vragen? Dan kun je ze stellen aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau.

Je moet zelf een afspraak maken bij het consultatiebureau. Kijk daarvoor op www.22wekenprik.nl (online vanaf 2 dec 2019)

Houd je BSN-nummer bij de hand als je een afspraak maakt. Neem een geldig ID (paspoort, rijbewijs, IDkaart of vreemdelingendocument) mee naar het consultatiebureau.