Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 
hielprik.jpg

Hielprik en gehoortest

Dit zijn twee preventieve onderzoeken die in de eerste week aan je kindje worden aangeboden. Wij doen thuis zelf de hielprik en de gehoortest gaat via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij nemen eerst contact op voordat ze bij je langskomen. Aan de testen zijn geen kosten verbonden.

De hielprik is een bloedonderzoek (vanuit de hiel van de baby) om zeldzame aangeboren (stofwisselings)ziekten op te sporen. Deze kunnen vervolgens vaak behandeld worden met medicijnen of een dieet, vóórdat je kind er problemen van gaat ondervinden.
De hielprik wordt vanaf 72 u tot en met acht dagen na de bevalling uitgevoerd. De kans is klein dat er iets gevonden wordt; je krijgt dan vaak al binnen een paar dagen bericht van je huisarts. Officieel kun je er van uitgaan dat er niets afwijkends gevonden is, wanneer je vier weken lang niets hebt gehoord. Geen bericht is goed bericht.

De gehoortest is een vroege test of het gehoor van je baby in aanleg goed is. Dit is belangrijk om vroeg te testen, omdat een hoorprobleem anders pas kan opvallen wanneer een kind bijvoorbeeld een slechte spraakontwikkeling heeft. Dan is inmiddels kostbare tijd verloren gegaan.
De gehoortest is pijnloos en neemt zo'n vijf tot tien minuten in beslag. Je hoort meteen de uitslag. Soms lukt het de eerste keer niet om goed te testen, dan krijg je een nieuwe afspraak bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bij een afwijkend resultaat zorgt de afnemer van de test voor de juiste vervolgstappen.

Wanneer je kindje een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven, wordt daar vaak al de hielprik en de gehoortest uitgevoerd. Zijn deze nog niet gedaan bij ontslag, dan wordt dit automatisch door ons en het consultatiebureau opgepakt.

Bij 36 weken zwangerschap geven we je deze folder van het RIVM mee over de hielprik en de gehoortest bij pasgeborenen.

 

Uitbreiding hielprik

Vanaf 1 januari 2017 worden er extra bepalingen gedaan bij de hielprikscreening; naar alfa-thalassemie en bèta-thalassemie.
Dit zijn erfelijke afwijkingen van het hemoglobine, een eiwit in het bloed. Dit eiwit is belangrijk bij het transport van zuurstof.
De afwijkingen waarop getest wordt, veroorzaken bloedarmoede. De ernst van de ziekte kan sterk variëren. Bij de hielprikscreening wordt vooral gekeken naar ernstige vormen van thalassemie.

Het is goed mogelijk dat de hielprikscreening in de toekomst nog verder uitgebreid wordt. Uiteraard bepaal je zelf of je mee wilt doen aan de screening.

 

Voorlichtingsfilm van de GGD over de hielprik en de gehoortest

 

In bovenstaande video verricht een medewerker van de GGD de hielprik en de gehoortest. In de regio Leiden doen wij als verloskundigen zelf de hielprik en komt een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin langs voor de gehoortest.