Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 

Vruchtbaarheid

Na de bevalling duur het even voordat uw cyclus weer op gang is. Dit is onder andere afhankelijk van de voeding die u de baby geeft. Borstvoeding geven heeft namelijk invloed op de hormoonhuishouding en (het op gang komen van) de cyclus. Ondanks dat u misschien nog geen menstruatie heeft gehad na de bevalling, bent u meestal wel vruchtbaar.

Ook als u moeite hebt moeten doen om zwanger te raken, bijvoorbeeld met behulp van hormoonbehandelingen, kunt u soms toch zwanger raken. Verkijk u hier dus niet op. 

 

Anticonceptie

U kunt bij ons informatie krijgen over anticonceptie. De verloskundige is bevoegd om de orale anticonceptiepil, een implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister, een vaginale ring of een spiraaltje voor te schrijven. Dit kan bij Verloskundig Centrum De Poort. Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Zodoende is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij u past. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met uw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.
Dit gesprek vindt kort plaats tijdens de nacontrole na de zwangerschap. In een uitgebreid anticonceptiespreekuurconsult gaan we dieper op het onderwerp anticonceptie in. Dit gesprek, welke plaats zal vinden bij verloskundig centrum De Poort, zal ongeveer een half uur duren.
De kosten van anticonceptie moet u vaak zelf betalen en/of gaan vaak van uw eigen risico af. Een spiraal laten verwijderen kan ook bij Verloskundig Centrum de Poort. U kunt bij een kinderwens dan ook gebruik maken van het kinderwensspreekuur, waarin u en uw partner advies krijgen hoe de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de folder over het anticonceptiespreekuur van De Poort en de patiëntenfolder anticonceptie voor en na de bevalling.