Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
   

Geboorteplan

U weet natuurlijk nooit precies hoe uw bevalling zal verlopen. Het cliché dat iedere bevalling anders is, is echt waar! De meeste vrouwen hebben echter wel ideeën hoe ze graag willen dat hun bevalling zal verlopen. Deze wensen kunt u opschrijven in een geboorteplan.

Hierboven vindt u het geboorteplan zoals dat in de hele Leidse regio gebruikt wordt. U kunt het downloaden en zelf invullen.

Het geboorteplan is op twee manieren handig: door al tijdens de zwangerschap na te denken over uw bevalling heeft u hier nog de tijd voor. Het geeft veel vrouwen rust om hun wensen op te schrijven en ze daarna tijdens de bevalling zelf los te kunnen laten.

Daarnaast helpt het ons, als uw zorgverlener, om echt zorg op maat te kunnen leveren. Ook bij een eventuele overdracht kunnen we aan de hand van uw geboorteplan heel gericht uw wensen doorgeven.

We bespreken uw geboorteplan bij de 35 weken controle. Vervolgens scannen we het in en verbinden we het met uw digitale dossier. U stopt zelf ook een exemplaar in uw zwangerschapsenvelop, zo is het altijd bij de hand.

Een paar tips voor het schrijven van een geboorteplan:

  • Hou het beknopt, dan is de kans veel groter dat het goed gelezen en onthouden wordt.
  • Maak eventueel onderscheid in zaken die u prettig zou vinden en zaken die u echt heel belangrijk vindt.
  • Betrek ook uw partner bij het opstellen. Zorg dat hij weet wat u belangrijk vindt, zodat u het echt kan loslaten tijdens uw bevalling.