Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 
borstvoeding.jpg

Borstvoeding

Borstvoeding is unieke voeding voor uw baby, precies afgestemd op wat hij of zij nodig heeft. Als verloskundigen zijn wij enthousiast over borstvoeding, omdat wij onder de indruk zijn van alle goede eigenschappen van moedermelk: 

 • Het zit boordevol gezonde bouwstoffen
 • Het is altijd op de juiste temperatuur
 • Het is afgestemd op de leeftijd van uw baby
 • Het bevat antistoffen die de weerstand van uw baby vergroten
 • Het smaakt steeds anders, waardoor uw baby alvast went aan de smaak van verschillende soorten voedsel

En verder: 

 • Drinken aan de borst bevordert de mondmotoriek
 • Het contact met uw blote huid en uw nabijheid geeft veiligheid en stimuleert de ontwikkeling van uw baby
 

Borstvoeding op de eerste dag

Al snel na de geboorte zal uw baby aanstalten maken om te gaan drinken. De oogjes gaan open en zoeken contact, het tongetje wordt uitgestoken, de baby maakt smakgeluidjes. Baby's zijn hierbij vaak in een hele rustige, alerte toestand. Wij zullen u dan helpen om voor de eerste keer de baby aan te leggen. We streven ernaar dat dit binnen een uur gebeurt, ook wel het 'gouden uur' genoemd. Uw baby is goed wakker en wil graag bij u drinken. Uw lichaam krijgt door het drinken een sterk signaal dat er melk gemaakt moet worden.

Een eerste voeding mag in principe zo lang duren als u en uw baby dat prettig vinden. Let u er wel op dat de baby niet aan uw tepel gaat sabbelen, dat kan de tepel kapot maken. Wij zullen dit uiteraard ook in de gaten houden. Vaak drinken pasgeboren baby's in de eerste uren een paar keer aan de borst, zij geven zelf aan dat ze nog een keer willen.

Na deze start gaan baby's vaak goed slapen. Zij zijn ook moe van geboren worden en zodoende mag u ze vijf uur laten slapen. Als ze weer wakker worden, willen ze vaak weer drinken, daarna gaan ze weer slapen en zo gaat dit verder. Na de eerste keer vijf uur slaap willen we graag dat de baby niet langer dan drie uur tussen de voedingen heeft. Vaker voeden mag ook! De meeste baby's willen per 24 uur zo'n acht a twaalf keer bij u drinken.

Tijdens de eerste 24 uur kan het ook zijn dat uw baby nog niet zelf aangeeft dat hij wil drinken. Sommige baby's zijn misselijk van vruchtwater of hebben wat hoofdpijn doordat ze met een vacuumpomp geboren zijn. Als uw baby een gezond gewicht heeft, is dat geen probleem. Ze worden geboren met een voorraadje eten in hun lichaam dat ze zullen gaan verbranden. Wij bespreken samen met u wat we gaan doen als uw baby ook na de eerste 24 uur nog niet wil drinken of erg klein is.

 

Op gang komen van borstvoeding

Sommige vrouwen zien al in hun zwangerschap een beetje melk uit hun tepels komen, maar bij veruit de meeste vrouwen komt de borstvoeding pas op gang na de bevalling. Dit kan een paar dagen duren, dat is geheel normaal.

De eerste voedingen zijn heel belangrijk om uw lichaam het signaal te geven melk te gaan maken. Het kan echter even duren voor u zelf voeding ziet! Bij eerste kinderen soms twee of drie dagen, bij volgende kinderen ongeveer een dag. Dit betekent niet dat u geen melk heeft. Tijdens de eerste voedingen haalt uw baby het zogenaamde colostrum uit uw borst, een hele rijke geconcentreerde voeding. Hierin zit zoveel energie, dat uw kind al aan een paar druppels voldoende heeft. Bovendien is colostrum ongelooflijk rijk aan afweerstoffen, die uw kindje beschermen tegen infecties.

Wanneer uw borstvoeding in de loop van de dagen verder op gang komt, zult u dat aan uw borsten merken: ze zwellen op en kunnen gaan stuwen. U hoort uw baby slikken wanneer het aan de borst ligt en misschien ziet u wat voeding op de lipjes of kleertjes.

De hoeveelheid borstvoeding wordt aangepast aan de behoefte van uw kind; aanvankelijk een paar druppels en na een tijdje 'maakt' u wel een liter moedermelk per dag!

 

Stuwing

Veel vrouwen hebben in de kraamweek gestuwde borsten; ze voelen hard en warm aan, soms ronduit oncomfortabel. Vraag en aanbod van de borstvoeding moeten nog in balans komen, vaak gebeurt dat in een paar dagen.

Tijdens de stuwing, met het hoogtepunt vaak op dag drie of vier, kunt u zich wat minder fit voelen en zelfs wat verhoging hebben. Uw kraamverzorgster zal u tips geven om de stuwing te verlichten, u mag ook paracetamol nemen (zonder coffeïne of codeïne). Laat u deze dagen lekker verzorgen en neem uw rust!

 

Tot welke leeftijd voeden?

Het is geheel aan u hoe lang u uw kindje borstvoeding wilt geven. Het advies vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om uw baby zes maanden lang alleen maar borstvoeding te geven, voor de meest optimale start. En met de start van vaste voeding ook borstvoeding te blijven geven, minimaal tot de leeftijd van twee jaar.

U kunt er ook voor kiezen om (veel) langer te voeden, tot uw kind een paar jaar oud is. Als u het aan uw kind laat, zal het vanzelf stoppen met drinken tussen één en vijf jaar. Ook grotere kinderen hebben baat bij borstvoeding, zelfs al eten ze al vaste voeding. De borstvoeding past zich aan aan de leeftijd van uw kind en gaat bijvoorbeeld steeds meer antistoffen bevatten, voor een optimale weerstand tegen ziektes. Dat kinderen tanden krijgen, maakt niet uit voor borstvoeding geven, wij kauwen immers ook niet op ons drinken? De meeste kinderen drinken ook met tanden pijnloos aan de borst.

Als u een volgend kindje krijgt, kan uw productie tijdens de zwangerschap teruglopen. Sommige kindjes blijven dan toch 'droog' doordrinken, voor het gevoel van rust en geborgenheid. Als de baby er is, worden deze kindjes beloond met heerlijke voedzame melk! U kunt dan zowel uw grote kind als uw baby voeden, dit heet tandemvoeden. De basisregel is dat uw baby voorrang heeft aan de borst. U leest hier meer over op www.borstvoeding.com.

In onze cultuur zijn we niet zo gewend aan kinderen die lang blijven drinken, maar in heel veel culturen is het de normaalste zaak van de wereld. Volg hierin dus zeker uw eigen kompas en trekt u zich niets aan van de mening van anderen.

Veel vrouwen gaan na drie maanden weer werken. Om dan te blijven borstvoeden, zult u moeten gaan kolven of tijdens het werk even naar uw kind toe moeten gaan. U mag hiervoor wettelijk tot een kwart van uw werktijd gebruiken! Uw rechten als borstvoedende moeder kunt u hier vinden in begrijpelijke taal.

 

Borstvoeding geven = goed voor uzelf zorgen

Borstvoeding geven neemt letterlijk energie; uw lichaam zorgt ervoor dat uw baby kilo's groeit! In de periode dat u borstvoeding geeft, is het daarom belangrijk goed voor uzelf te zorgen. Hier een paar tips:

 • Borstvoeding geven vraagt 500 kilocaloriën per dag extra, het is dus niet vreemd als u zich hongerig voelt
 • Eet gezond en gevarieerd
 • Drink geen of matig alcohol
 • Rust voldoende, houdt het middagslaapje in ere zolang u er behoefte aan heeft
 

Te weinig melk?

Je hoort wel eens van vrouwen dat de borstvoeding mislukt is, omdat ze te weinig melk hadden. Als dat echt zo is, is dat natuurlijk heel vervelend. Veruit de meeste moeders hebben echter voldoende melkklieren en borstvoeding om hun kindje goed te laten groeien!

Uw lichaam weet namelijk heel goed wat uw kindje nodig heeft en zal er alles aan doen om dat te realiseren. U kunt uw lichaam daarin ondersteunen door goed voor uzelf te zorgen met gezonde voeding en rust. Daarnaast is extra stimulans van de borsten, door vaker aanleggen of kolven, een goede manier om de productie te verhogen.

Mochten wij in het kraambed de hoeveelheid borstvoeding willen vergroten, dan zullen we u daarvoor tips geven. Ook uw kraamverzorgster speelt hierin een belangrijke ondersteunende en adviserende rol. Soms raden we daarnaast aan om een lactatiekundige in te schakelen, dé expert op het gebied van borstvoeding.

 

Lactatiekundige

Een lactatiekundige is dé expert op het gebied van borstvoeding. Zij adviseert en ondersteunt en volgt daarin uw behoefte. U kunt haar zelf inschakelen als u dat wenst, soms adviseren wij dat te doen. Het is belangrijk om bij borstvoedingsproblemen bijtijds hulp in te schakelen, aangezien de eerste week erg belangrijk is voor het slagen van de borstvoeding!

Bij De Kern werken we samen met lactatiekundige Marga Wapenaar. Zij verzorgt consulten per telefoon en aan huis en zal in 2016 voorlichtingsavonden gaan organiseren. Ook biedt ze een intake aan tijdens de zwangerschap, om zo optimaal voorbereid te zijn op de periode van borstvoeding geven. 

Als u een krachtige borstkolf wilt huren voor gebruik tijdens de eerste weken, kunt u ook bij haar terecht, ook op zon- en feestdagen!

Aan haar zorg zijn kosten verbonden, die u vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering. Kijk uw polis na voor de hoogte van deze vergoeding.

Voor meer informatie kunt u kijken op haar website: www.lactatiekundigepraktijkleiden.com.

U kunt haar ook bellen: 06-24513590.