Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 

Thuis of poliklinisch

Nederland is het land met het hoogste percentage thuisbevallingen in de westerse wereld. Het is een groot goed dat vrouwen zelf kunnen kiezen waar en hoe ze hun kind willen krijgen. Thuis of in het ziekenhuis, met of zonder pijnbehandeling, het is aan u!

Hoe maakt u nu de keuze waar u wilt bevallen? Het belangrijkste is om daar te zijn, waar u denkt het beste te kunnen ontspannen. Dat geeft namelijk de meest krachtige weeën. En die heeft u nodig om vlot en zonder complicaties een kindje te krijgen. Onze ervaring als verloskundigen leert ons dat een ontspannende omgeving voor de meeste vrouwen thuis is. Maar wellicht ontspant u juist wanneer u in het ziekenhuis bent.

Soms is de keuze al voor u gemaakt, wanneer het medisch niet verantwoord is om thuis te bevallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een tweelingzwangerschap, een stuitligging en als u last krijgt van een hoge bloeddruk. Ook kan het voorkomen dat het tijdens de bevalling nodig is om naar het ziekenhuis te gaan, bijvoorbeeld wanneer de weeën niet krachtig genoeg zijn of het kindje in het vruchtwater gepoept heeft. Wij dragen de verantwoordelijkheid dan over aan de gynaecoloog. In de praktijk is het vaak een tweedelijns verloskundige of arts-assistent die namens de gynaecoloog de zorg levert.

 

Thuisbevalling

Bij een thuisbevalling komen we naar uw huis toe om u te helpen bij de bevalling. Een kraamverzorgster assisteert ons daarbij. Soms gaan we nog even weg, bijvoorbeeld als de bevalling nog maar net begonnen is. Doorgaans blijven we bij u vanaf 6-7 centimeter ontsluiting wanneer u van uw eerste kindje bevalt en vanaf 4-5 centimeter ontsluiting wanneer u van een volgend kindje bevalt.

Als u eerder al professionele continue ondersteuning wilt, kunnen we een kraamverzorgster naar u toe laten komen die bij u blijft. Sowieso komt er een kraamverzorgster als de geboorte op korte termijn te verwachten is. Zij assisteert ons, ondersteunt u en uw partner en verzorgt de baby na de bevalling. Ook helpt ze u na het bevallen met douchen en verschoont uw bed.

Voordelen van een thuisbevalling:

 • U bent in uw eigen omgeving, waardoor u zich vaak het beste kunt ontspannen en de krachtigste weeën krijgt
 • U krijgt exclusieve één op één zorg van zowel de verloskundige als de kraamverzorgster
 • U kunt ervoor kiezen om in een bevalbad uw kindje te krijgen
 • Na de bevalling hoeft u nergens meer naar toe, u duikt meteen uw eigen fris opgemaakte bed in!
 • Thuis bevallen is bewezen net zo veilig voor u en uw kindje als een poliklinische bevalling
 • U en uw baby lopen de minste kans om een ziekmakende bacterie of virus op te lopen, u bent immers in uw eigen omgeving

Nadelen van een thuisbevalling:

 • In 11% van de gevallen is het tijdens het persen of na de bevalling alsnog noodzakelijk om naar het ziekenhuis te gaan. In 4% gaat het om echte spoed, dit gebeurt dan met een ambulance. Bij een volgend kind is deze kans aanzienlijk lager. Maar er is dus een kans dat u op een oncomfortabel moment nog moet verplaatsen.

Fabels over de thuisbevalling:

"Het geeft zo'n troep"

Wij hebben bevallingen gedaan met creme tapijt in de slaapkamer en zelfs dat ging goed! Uitzonderingen daargelaten, laat een thuisbevalling geen sporen na. In uw kraampakket zitten bijvoorbeeld matrasbeschermers en de kraamverzorgster zorgt er na de bevalling voor dat alles wordt opgeruimd en de wasmachine meteen aangaat.

"Thuis bevallen is zo gezellig"

Gezellig is niet het eerste woord dat bij ons opkomt. Ook thuis bent u hard aan het werk om een kindje te krijgen. Vertrouwd is wel een woord dat bij de thuisbevalling hoort. U bent vertrouwd met uw omgeving en de mensen om u heen en dat geeft vaak krachtige weeën. En uiteraard komt de gezelligheid wanneer we samen de eerste beschuit met muisjes eten!

"Het is niet zo veilig als een poliklinische bevalling"

Uit een groot onderzoek van TNO is gebleken dat het voor de gezondheid van moeder en kind niet uitmaakt of moeder voor een thuisbevalling kiest of voor een poliklinische bevalling. In geval van (zeldzame) spoed is in de regio Leiden een ambulance binnen tien minuten ter plaatse en is er een vlotte verwijzing naar specialistische zorg. Gynaecologen, kinderartsen, anaesthesiologen en OK-medewerkers moeten vaak van elders in het ziekenhuis komen of soms nog van huis. De ervaring leert dat zij klaarstaan op het moment dat u het ziekenhuis binnenkomt.

 

Studie: Thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis

 

Poliklinisch bevallen

Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis, zonder dat u daarbij specialistische zorg krijgt. U huurt een kamer in het ziekenhuis en krijgt daarbij een verpleegkundige of een kraamverzorgster. Deze assisteert uw eigen verloskundige bij de geboorte van uw kindje. Wij regelen de verloskamer voor u.

In principe betaalt u zelf voor de kamer, ongeveer €400,-. Soms wordt dit vergoed door uw aanvullende verzekering.

Voordelen van een poliklinische bevalling

 • U kunt zelf controle houden over wanneer u naar het ziekenhuis gaat
 • In het LUMC en het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp  kunt u de ontsluitingsweeën in een bad opvangen
 • Wanneer er tijdens het persen of na de bevalling alsnog wordt overgedragen aan de zorg van de gynaecoloog (in 11% van de gevallen), hoeft u niet meer te verplaatsen

Nadelen van een poliklinische bevalling

 • De verpleegkundige of kraamverzorgster zorgt niet alleen voor u, maar soms voor wel vier vrouwen en baby's tegelijk
 • U of uw baby hebben meer kans om een ziekmakende bacterie of virus op te lopen dan bij een thuisbevalling
 • U gaat in 100% van de gevallen met weeën in de auto. Bij een eerste kind bij ongeveer 5-6 centimer ontsluiting, bij een volgend kind bij ongeveer 3-4 centimeter ontsluiting
 • U bent niet in uw eigen omgeving, u bent 'te gast', waardoor weeën af kunnen zakken
 • In het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp heeft u geen eigen wc en douche
 • Na de bevalling moet u nog naar huis, vaak binnen drie a vier uur

Fabels over de poliklinische bevalling

"Alles is bij de hand als er iets misgaat"

Tijdens een poliklinische bevalling weet de gynaecoloog niet dat u in het ziekenhuis bent. Als het nodig is om over te dragen, kan het zijn dat hij of zij van elders in het ziekenhuis (poli, OK) of nog van thuis moet komen. Dit geldt ook voor kinderartsen, anaesthesiologen en OK-medewerkers. Degene die wel vrijwel meteen aanwezig kunnen zijn, is een tweedelijns verloskundige of een arts-assistent.

 

Verschillen tussen de ziekenhuizen in regio Leiden

Wij werken samen met het Alrijne Leiderdorp en het Geboortehuis Leiden (in het LUMC). 

Hier een aantal kenmerken van de ziekenhuizen op een rij:

Alrijne Leiderdorp (vroeger: Rijnland ziekenhuis)

 • Zes verloskamers
 • Wc en douche op de gang
 • Bad aanwezig voor opvangen ontsluitingsweeën
 • Pijnstilling: pethidine, remifentanil (pijnpompje) en epiduraal
 • Bij overdracht: zorg door tweedelijns verloskundigen
 • Kraamsuites om met partner te verblijven (bij bijvoorbeeld inleiding of na keizersnede)

Geboortehuis Leiden

 • Zestien verloskamers
 • Wc en douche op de kamer
 • Geen bad aanwezig
 • Pijnstilling: pethidine (prik in been) en epiduraal (ruggenprik)
 • Bij overdracht: zorg door tweedelijns verloskundigen en arts-assistenten in opleiding tot gynaecoloog
 • Bij langer verblijf: zaal met twee tot zes bedden

Let op: vanaf 1 juli zijn de verloskamers van het LUMC en Alrijne Leiden samen gegaan in het Geboortehuis Leiden. Dit is gevestigd op de 7e etage in het LUMC.