Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 

Onderzoek

Bij de Kern vinden we het heel belangrijk om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier dragen we bij aan verbeteringen in de geboortezorg in Nederland. Jij bent uiteraard onmisbaar bij dit streven! We hopen dan ook dat je bereid bent om je te laten informeren over de lopende onderzoeken.

Goed om te weten:

  • Het is volledig aan jou en je partner of je mee wilt doen aan een onderzoek.
  • Voordat je besluit om mee te doen, is het belangrijk om alles goed te begrijpen. Stel dus al je vragen.
  • Je kunt altijd weer uit een onderzoek stappen, zonder opgaaf van reden.

Hieronder zetten we de onderzoeken waar we bij De Kern momenteel aan meewerken op een rij.

 
Logo-HIP-studie.png

HIP-studie

In Nederland worden zwangere vrouwen gescreend op antistoffen tegen rode bloedcellen. Deze antistoffen kunnen leiden tot bloedarmoede of geelzucht bij de baby. Er kunnen ook antistoffen tegen bloedplaatjes aanwezig zijn in het bloed van de zwangere vrouw. Bloedplaatjes helpen bij een goede stolling, de antistoffen kunnen zodoende leiden tot bloedingsproblemen bij de baby. 

Onderzoekers willen graag weten of we de problemen door antistoffen tegen bloedplaatjes kunnen voorkómen. Want dan zou het zinvol kunnen zijn om bij zwangeren standaard op deze antistoffen te gaan testen.
De HIP-studie kan antwoord geven op deze vraag. Hiervoor hebben ze de hulp van zwangere vrouwen nodig. Met jouw deelname kun je een belangrijke bijdrage leveren aan dit onderzoek. 

 
logo7.png

Stop or Go

Ongeveer 2% van alle zwangere vrouwen in Nederland gebruikt medicatie (antidepressiva) vanwege depressieve klachten of angstklachten. Dat zijn ongeveer 4000 vrouwen per jaar.

Het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap kan veel vragen oproepen. Is het wel goed voor moeder en kind? Kan het ook anders? Hier is nog geen goed onderzoek naar gedaan.  De ‘Stop or Go‘ studie wil deze vragen beantwoorden en onderzoeken wat de meest veilige behandeling is tijdens de zwangerschap.

Stop staat voor het begeleid afbouwen van antidepressiva. Bij het afbouwen wordt een terugvalpreventie training gegeven die zich richt op het voorkómen van depressieve terugval. Deze training wordt door de onderzoekers vergoed. Go staat voor het doorslikken van antidepressiva.

Ben je minder dan 16 weken zwanger en slik je antidepressiva? Dan kun je meedoen aan deze studie. Wij zullen je hiervoor benaderen, maar je kunt dit natuurlijk ook zelf bij ons aangeven. Voor meer informatie over de studie kun je kijken op http://www.stoporgostudie.nl/