Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 

Bevallen in water

Bij een badbevalling wordt je baby onder water geboren. Dit kan, omdat je baby zuurstof krijgt door de navelstreng. Hij zal pas gaan ademen wanneer hij boven water getild wordt. Voor jou als moeder zijn de weeën in bad vaak beter op te vangen, omdat het warme water en de opwaartse druk pijnstillend werken. Voor de baby is de overgang van de baarmoeder naar de wereld geleidelijker; deze kindjes worden vaak heel rustig geboren.

Alle verloskundigen van praktijk De Kern begeleiden bevallingen in water. Wij hebben daarvoor een speciale training gevolgd.

Overweeg je een badbevalling? Dan is dat voorlopig alleen maar mogelijk wanneer je thuis bevalt en een speciaal opblaasbaar bevalbad huurt (of zelf beschikt over een groot hoekbad). Wij adviseren je hier graag over!

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling, dan kun je in het LUMC en het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp wel de weeën opvangen in een bad, maar die baden zijn te klein om de baby in geboren te laten worden. Dit geldt ook voor de meeste baden bij de mensen thuis.
Vanaf 2019 zal er in het Geboortehuis Leiden in het LUMC wel een mogelijkheid zijn om in water te bevallen.

 

Een prachtige waterbevalling thuis!

 

Bovenstaande video geeft een prachtig beeld van hoe een waterbevalling kan zijn. Maar ook in een bevalbad kan de pijn tegenvallen. Of kunnen er complicaties ontstaan waardoor je de hulp van een gynaecoloog nodig hebt.

Dus laat je inspireren en bemoedigen door deze mooie beelden, maar staar je er niet blind op!

 

Meer lezen

Je kunt meer lezen over bevallen in water en het huren van speciale benodigdheden op de volgende websites: