Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 

Gezond zwanger

U kunt zelf gelukkig veel doen om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten! Hier zetten wij de belangrijkste adviezen op een rij:

Rook niet en rook ook niet mee met anderen

Roken vergroot onder meer de kans op een miskraam, een (extreme) vroeggeboorte en kan zorgen voor een tekort aan voedingsstoffen voor uw ongeboren baby. Stoppen met roken, liefst voordat u zwanger wordt, is dan ook ons advies. Dit kan moeilijk zijn, omdat roken vaak een diep ingesleten gewoonte is geworden. Uw huisarts kan u helpen bij uw stoppoging of kijkt u eens op deze website voor begeleiding bij stoppen met roken.

Slik foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine (B11) die van nature voorkomt in groene groenten. Extra foliumzuur slikken aan het begin van de zwangerschap geeft een kleinere kans op een kindje met een open rug. Het advies is om vanaf de kinderwens tot 10 weken zwangerschap dagelijks 0,4 of 0,5 mg foliumzuur te slikken. U kunt dit zonder recept aanschaffen bij de drogist of supermarkt. Soms zit het foliumzuur verwerkt in een multivitamine voor zwangere vrouwen. Er is dan geen enkel probleem om het de rest van de zwangerschap ook in te nemen.

Ken uw familiegeschiedenis

Komen er in uw familie of die van uw partner aangeboren afwijkingen voor? Of erfelijke ziektes? Heeft u of uw partner familieden met een verstandelijke beperking? Of bent u of uw partner zelf geboren met een bepaalde aandoening of bent u drager van een erfelijke ziekte? Dan is het belangrijk dat u al voor de zwangerschap in kaart laat brengen wat dit voor u en een eventuele zwangerschap betekent. Uw huisarts kan dit met u bespreken of hij kan u doorverwijzen naar het Klinisch Genetisch Centrum van het LUMC voor nader onderzoek. U kunt ook terecht op het Kinderwensspreekuur van VC De Poort in Leiden. Een dergelijk kinderwensconsult wordt (deels) vergoed, afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht verkleint de kans op een spontane zwangerschap en kan tijdens de zwangerschap risico's met zich meebrengen. Als aanstaande moeder met overgewicht heeft u bijvoorbeeld meer kans op een hoge bloeddruk of het verstoord raken van de suikerhuishouding in uw lichaam. Het advies is dan ook om bij kinderwens een gezond gewicht te hebben. Een diëtiste kan u hierbij adviseren en begeleiden. Bij De Kern werken wij samen met Annelies Kapaan-Feitsma van Balance.

Als u eenmaal zwanger bent, is het belangrijk om niet veel verder af te vallen. Bij afvallen komen namelijk afvalstoffen vrij, die schadelijk kunnen zijn voor uw ongeboren baby. U kunt wel zorgen dat u niet veel aankomt. Ook hierbij kan een diëtiste behulpzaam zijn.

Drink geen alcohol

Alcohol passeert de moederkoek en komt dus terecht bij uw kind. Doordat de lever nog niet volgroeid is, kan deze de alcohol niet goed afbreken en bereikt het kwetsbare organen, zoals de hersenen. Deze kunnen door alcohol (ernstig) beschadigd raken. Met een gebruik van minimaal 2 glazen alcohol per dag is bewezen dat de kans op het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) flink toeneemt. Dit is een aangeboren aandoening, waarbij een kind zowel lichamelijke als verstandelijke beperkingen heeft. Ook hebben deze kinderen vaak gedragsproblemen.

Een veilige ondergrens voor het gebruik van alcohol is niet aan te geven, daarom is het advies: Drink geen alcohol als u zwanger bent en liever ook niet of anders met mate wanneer u een kinderwens heeft.  

Wilt u meer weten of ondersteuning bij het niet-drinken? Kijk dan op www.negenmaandenniet.nl

Kijk naar uw medicijngebruik

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dan al vóór een eventuele zwangerschap met uw huisarts of apotheker of deze veilig zijn. Vaak is er een alternatief voorhanden wat bewezen veilig is bij kinderwens en in de zwangerschap. Stop nooit zonder overleg met voorgeschreven medicijnen! En bedenk dat ook onschuldig lijkende kruidenmiddeltjes e.d. niet altijd veilig zijn. Bespreek dus al uw medicijngebruik met uw huisarts of apotheker.

 

Infectieziekten

Als u als zwangere verkouden bent of griep hebt, is dat geen probleem. Maar er is een aantal ziektes waar u voorzichtig mee moet zijn. Hier volgt een beknopt overzicht. Wilt u meer weten over symptomen, risico's en behandeling? Kijk dan in deze brochure van het RIVM.

In het algemeen geldt: was of desinfecteer uw handen regelmatig. Werk hygiënisch bij de bereiding van eten. Pas op met bepaalde voedingsproducten die hier genoemd worden. Bent u in contact geweest met een ziek kind of hebt u klachten die kunnen passen bij ondergenoemde ziektes? Bel ons dan op 071-5414065 of 06-53928500.

Toxoplasmose

Wordt veroorzaakt door een parasiet die aanwezig kan zijn in de ontlasting van dieren, bijvoorbeeld katten. Daarom het advies om tijdens uw zwangerschap geen kattenbak te verschonen (of met wegwerphandschoenen) en handschoenen te dragen bij het werken in de tuin. Eet geen rauw vlees zoals filet americain en ossenworst en bak ander vlees goed door. Was rauwe groenten zorgvuldig onder stromend water.

Listeriose

Wordt veroorzaakt door een bacterie die bijvoorbeeld in rauwe melk kan zitten. Vandaar het advies om geen rauwe melk of kazen gemaakt van rauwe melk te gebruiken ('au lait cru').

Rubella (rode hond)

Een infectieziekte die tot twintig weken zwangerschap gevaarlijk kan zijn. Voorkom contact met zieke kinderen. Bij de intake controleren we of u antistoffen in uw bloed hebt doordat u al een keer ziek bent geweest of door vaccinatie. NB: U kunt u tijdens de zwangerschap niet laten vaccineren voor rubella! De vaccinatie bevat namelijk verzwakt levend virus.

CMV (Cytomegalovirus)

Een virus dat veel bij jonge kinderen voorkomt en wordt uitgescheiden via urine en speeksel. Hebt u jonge kinderen (t/m 4 jaar) of werkt u in de kinderopvang? Was of desinfecteer uw handen na elke luierwisseling. En voorkom contact met speeksel van jonge kinderen, bijvoorbeeld door niet van hetzelfde bestek te eten. En is uw kind verkouden? Geef dan een kus op het hoofd en niet op de mond.

Parvo B19 (5e ziekte)

Een infectieziekte die tot 20 weken zwangerschap gevaarlijk kan zijn. Vermijd contact met zieke kinderen, zeker als deze ook uitslag hebben.

Varicella (waterpokken)

Dit is voornamelijk gevaarlijk wanneer u het als zwangere voor de eerste keer krijgt en kort daarna bevalt. Dan hebt u nog geen antistoffen aangemaakt en is de kans vergroot dat uw baby bij de geboorte al waterpokken heeft. Als u als kind ouder dan 1 jaar varicella hebt gehad, bent u levenslang beschermd. Weet u dit niet (zeker)? Dan testen wij uw antistoffen bij de intake. Bent u onbeschermd dan is het extra belangrijk om contact met zieke kinderen te vermijden.

   

Voor jonge moeders!

Ben jij een jonge aanstaande moeder? Dan bevat deze folder van het FIOM veel handige informatie, ook voor de aanstaande opa's en oma's. 

Brochure 'Jong en een Kind'

Ook heeft het FIOM een website met een forum speciaal voor jonge moeders, neem een kijkje!