Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 

Kinderwens

Wanneer u een kinderwens heeft, kunt u voor een optimale voorbereiding terecht op het Kinderwensspreekuur van VC De Poort in Leiden. Een dergelijk kinderwensconsult wordt (deels) vergoed, afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Het biedt u alle informatie om gezond zwanger te worden, toegespitst op uw persoonlijke situatie.

 

Tips om zwanger te worden

Als u zwanger wilt worden, kunt u de kans op een zwangerschap vergroten door:

 • Niet te roken of mee te roken
 • Matig te zijn met het drinken van alcohol
 • Een gezond gewicht te hebben
 • Kennis te hebben van uw cyclus en uw vruchtbare dagen
 • Gemeenschap te hebben om de 2 a 3 dagen
 • Geen glijmiddel te gebruiken
 • Na de gemeenschap nog even te blijven liggen

Voor de kwaliteit van het sperma is het belangrijk dat uw partner:

 • Niet rookt of meerookt
 • Matig is met alcohol
 • De zaadballen 'koel' houdt: geen laptop op schoot, geen stoelverwarming in de auto, loszittend ondergoed draagt
 • Om de twee a drie dagen een zaadlozing heeft
 

Gezond zwanger worden

U kunt zelf gelukkig veel doen om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten! Hier zetten wij de belangrijkste adviezen op een rij:

Rook niet en rook ook niet mee met anderen

Roken vergroot onder meer de kans op een miskraam, een (extreme) vroeggeboorte en kan zorgen voor een tekort aan voedingsstoffen voor uw ongeboren baby. Stoppen met roken, liefst voordat u zwanger wordt, is dan ook ons advies. Dit kan moeilijk zijn, omdat roken vaak een diep ingesleten gewoonte is geworden. Uw huisarts kan u helpen bij uw stoppoging of kijkt u eens op deze website voor begeleiding bij stoppen met roken.

Slik foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine (B11) die van nature voorkomt in groene groenten. Extra foliumzuur slikken aan het begin van de zwangerschap geeft een kleinere kans op een kindje met een open rug. Het advies is om vanaf de kinderwens tot 10 weken zwangerschap dagelijks 0,4 of 0,5 mg foliumzuur te slikken. U kunt dit zonder recept aanschaffen bij de drogist of supermarkt. Soms zit het foliumzuur verwerkt in een multivitamine voor zwangere vrouwen. Er is dan geen enkel probleem om het de rest van de zwangerschap ook in te nemen.

Ken uw familiegeschiedenis

Komen er in uw familie of die van uw partner aangeboren afwijkingen voor? Of erfelijke ziektes? Heeft u of uw partner familieden met een verstandelijke beperking? Of bent u of uw partner zelf geboren met een bepaalde aandoening of bent u drager van een erfelijke ziekte? Dan is het belangrijk dat u al voor de zwangerschap in kaart laat brengen wat dit voor u en een eventuele zwangerschap betekent. Uw huisarts kan dit met u bespreken of hij kan u doorverwijzen naar het Klinisch Genetisch Centrum van het LUMC voor nader onderzoek. Vooraf of na het gesprek kunt u de Keuzehulp invullen om inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden.U kunt ook terecht op het Kinderwensspreekuur van VC De Poort in Leiden. Een dergelijk kinderwensconsult wordt (deels) vergoed, afhankelijk van uw zorgverzekeraar. 

Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht verkleint de kans op een spontane zwangerschap en kan tijdens de zwangerschap risico's met zich meebrengen. Als aanstaande moeder met overgewicht heeft u bijvoorbeeld meer kans op een hoge bloeddruk of het verstoord raken van de suikerhuishouding in uw lichaam. Het advies is dan ook om bij kinderwens een gezond gewicht te hebben. Een diëtiste kan u hierbij adviseren en begeleiden. Bij De Kern werken wij samen met Annelies Kapaan-Feitsma van Balance.

Als u eenmaal zwanger bent, is het belangrijk om niet veel verder af te vallen. Bij afvallen komen namelijk afvalstoffen vrij, die schadelijk kunnen zijn voor uw ongeboren baby. U kunt wel zorgen dat u niet veel aankomt. Ook hierbij kan een diëtiste behulpzaam zijn.

Drink geen alcohol

Alcohol passeert de moederkoek en komt dus terecht bij uw kind. Doordat de lever nog niet volgroeid is, kan deze de alcohol niet goed afbreken en bereikt het kwetsbare organen, zoals de hersenen. Deze kunnen door alcohol (ernstig) beschadigd raken. Met een gebruik van minimaal 2 glazen alcohol per dag is bewezen dat de kans op het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) flink toeneemt. Dit is een aangeboren aandoening, waarbij een kind zowel lichamelijke als verstandelijke beperkingen heeft. Ook hebben deze kinderen vaak gedragsproblemen.

Een veilige ondergrens voor het gebruik van alcohol is niet aan te geven, daarom is het advies: Drink geen alcohol als u zwanger bent en liever ook niet of anders met mate wanneer u een kinderwens heeft.  

Kijk naar uw medicijngebruik

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dan al vóór een eventuele zwangerschap met uw huisarts of apotheker of deze veilig zijn. Vaak is er een alternatief voorhanden wat bewezen veilig is bij kinderwens en in de zwangerschap. Stop nooit zonder overleg met voorgeschreven medicijnen! En bedenk dat ook onschuldig lijkende kruidenmiddeltjes e.d. niet altijd veilig zijn. Bespreek dus al uw medicijngebruik met uw huisarts of apotheker.

 

Lees meer

Lees meer over roken en alcohol bij kinderwens, zwangerschap en borstvoeding in deze brochure van het Trimbos instituut.

Lees meer over gezond zwanger worden op de website www.strakszwangerworden.nl.

Lees meer over risico's op uw werk in deze informatie van het RIVM.

 

Wanneer vruchtbaar?

Als u zwanger wilt worden, is het belangrijk om te weten wat uw meest vruchtbare dagen zijn. Sperma kan ongeveer 3 dagen in de vagina overleven, een eicel leeft echter maar zo'n 12 uur.

Een menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag vóór de volgende menstruatie.

De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, vindt 14 dagen vóór de start van de menstruatie plaats. Wanneer u een regelmatige cyclus heeft van 28 dagen, is dat dus halverwege. Heeft u echter een korte cyclus, dan is de eisprong al eerder. En juist weer later bij een lange cyclus.

De meest vruchtbare dag is de dag van de eisprong zelf. Daarna is de kans niet zo groot dat u zwanger zult worden. De dagen vóór de eisprong zijn echter wel vruchtbare dagen, omdat het sperma een paar dagen kan overleven.

Eisprong berekenen

Als u een regelmatige cyclus heeft zonder invloed van de pil of een hormoonspiraal, kunt u zelf uw meest vruchtbare dag berekenen. De te verwachten eerste dag van de menstruatie is de start van de cyclus. Trek hier 14 dagen van af en dat is de dag van uw eisprong.

Wilt u meer weten over uw meest vruchtbare dagen? Kijkt u dan op de website over natural family planning of gebruik de Persona. U kunt uw eisprong ook bepalen met een ovulatietest, verkrijgbaar bij de drogist.

 

Als zwanger worden niet lukt

Zo'n 75% van de stellen is na een jaar van onbeschermde gemeenschap zwanger. Mocht u na een jaar nog niet zwanger zijn, dan kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Deze zal zelf onderzoek inzetten of u anders verwijzen naar een fertiliteitscentrum, in een ziekenhuis of zoals Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp.

Sommige stellen melden zich al eerder bij hun huisarts, wanneer ze bijvoorbeeld door leeftijd meer 'haast' hebben, of wanneer de menstruatie zeer onregelmatig is. In het laatste geval kan er vaak medicatie voorgeschreven worden.

Een onvervulde kinderwens hebben kan veel vragen, onzekerheid en verdriet oproepen. Er is een patiëntenvereniging, Freya, die veel informatie, maar ook lotgenotencontact biedt.