Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 

FAQ kraambed

Wanneer moet ik aangifte doen?

Binnen drie werkdagen na de geboorte, de dag van de geboorte niet meegerekend. U hebt geen bewijs nodig om aangifte te doen, hoewel de meeste ziekenhuizen wel een briefje mee zullen geven. U moet altijd aangifte doen in de stad of gemeente waar uw kindje geboren is. Het is handig om een afspraak te maken, zodat u niet lang hoeft te wachten. 

Wie mag er aangifte doen?

Alle getuigen van de geboorte mogen aangifte doen, in de praktijk is dit bijna altijd de vader.

Wat moet je meenemen bij de aangifte?

U hebt geen officieel bewijs nodig om aangifte te doen, hoewel de meeste ziekenhuizen wel een briefje mee zullen geven. Als een kindje thuis geboren wordt, geven wij geen geboortebewijs o.i.d. Wat u altijd mee moet nemen is een paspoort of ID-kaart en indien van toepassing een trouwboekje of het bewijs van de erkenning.

Wat houdt jullie zorg in het kraambed in?

Als verloskundigen zijn wij eindverantwoordelijke voor de medische zorg in het kraambed. De kraamverzorgster is hierbij onze ogen en oren. Zij zal ons bellen wanneer controles van kraamvrouw of baby afwijkend zijn of om even te overleggen. Sowieso komen wij de eerste week thuis bij u langs. Vaak zo'n 2 of 3 keer, om de dag. Wij rijden deze visites tussen 9-13 u. en van 15 tot 18 u. Een kraamvisite duurt zo'n 20 tot 30 minuten.

Wie bel ik bij vragen of spoed in het kraambed?

Wij zijn altijd uw eerste aanspreekpunt. U kunt daarvoor 24/7 bellen met de dienstdoende verloskundige op het spoednummer 06-539 28 500. Zonodig kunnen we u of uw baby snel doorverwijzen naar specialistische zorg.

Hoe zit het met het consultatiebureau?

Uw kraamverzorgster zal ze bellen, zodat ze in de eerste week langs kunnen komen voor de gehoortest (de hielprik doen we zelf). Vervolgens maken ze een afspraak voor een intake bij u thuis. Deze vindt vaak twee a drie weken na de geboorte plaats. Het consultatiebureau zal u adviseren over vaccinaties, voeding en ontwikkeling van uw baby. Zij zijn, samen met uw huisarts, uw aanspreekpunt nadat wij de zorg hebben afgesloten.

Wanneer moet ik vitamines bij gaan geven?

Vanaf de achtste dag na de geboorte gaat u dagelijks extra vitamine K en D aan uw baby geven. De kraamverzorgster adviseert u hierover. Kinderen die borstvoeding krijgen, krijgen elke dag tot en met 3 maanden vitamine K en 4 jaar vitamine D. Kinderen die flesvoeding krijgen, hoeven alleen maar 4 jaar extra vitamine D te krijgen. De precieze hoeveelheden staan vermeld op de verpakking.

Moet ik met mijn kind naar de heupjespoli?

De heupjespoli van het LUMC is een laagdrempelige manier om de heupjes van uw baby te laten controleren. Het is echter alleen nodig om hier naar toe te gaan, wanneer er heupdysplasie in de familie voorkomt of wanneer uw kindje lang in stuit heeft gelegen. Wij bespreken dit met u in het kraambed en geven dan advies.