Verloskundigenpraktijk De Kern - Leiden en Leiderdorp
 

Kraambed

 
Verloskundige Jessica op kraamvisite

Onze zorg

Als verloskundigen zijn wij eindverantwoordelijke voor de medische zorg in het kraambed. De kraamverzorgster is hierbij onze ogen en oren. Zij zal ons bellen wanneer controles van kraamvrouw of baby afwijkend zijn of om even te overleggen. Sowieso komen wij de eerste week thuis bij u langs. Vaak zo'n twee of drie keer, om de dag. Wij rijden deze visites tussen 9 en 13 u. en van 15 tot 18 u. Een kraamvisite duurt zo'n 20 tot 30 minuten.

Wie bel ik bij vragen of spoed in het kraambed?

Wij zijn altijd uw eerste aanspreekpunt, voor zowel moeder als kind. U kunt daarvoor 24/7 bellen met de dienstdoende verloskundige op het spoednummer 06-539 28 500. Indien nodig kunnen we u of uw baby snel doorverwijzen naar de juiste specialistische zorg.

Bel ons altijd wanneer u als moeder:

 • veel bloed verliest; 1 kraamverband vol in een half uur, grote stolsels of als u er niet lekker of duizelig van wordt
 • buikpijn heeft, anders dan naweeën
 • niet kunt plassen of niet goed uit kunt plassen
 • koorts heeft (rectaal 38 graden of hoger)
 • hoge bloeddrukklachten heeft
 • ongerust bent

Bel ons altijd wanneer uw baby:

 • Een temperatuur onder de 36,5 of boven de 37,5 heeft
 • Slecht drinkt
 • Suf is
 • Overgeeft met forse kracht
 • Blauw, grauw, bleek van kleur is
 • U ongerust bent
 
Aangifte van Catharina-Amalia

Aangifte doen

Binnen drie dagen na de geboorte, moet u aangifte doen. AU hebt geen bewijs nodig om aangifte te doen, hoewel de meeste ziekenhuizen wel een briefje mee zullen geven. Als een kindje thuis geboren wordt, geven wij geen geboortebewijs o.i.d.. Wat u altijd mee moet nemen is een geldig paspoort of ID-kaart en indien van toepassing een trouwboekje of het bewijs van erkenning.
U moet altijd aangifte doen in de stad of gemeente waar uw kindje geboren is. Het is handig om een afspraak te maken, zodat u niet lang hoeft te wachten. Alle getuigen van de geboorte mogen aangifte doen, in de praktijk is dit bijna altijd de vader.

Aangifte doen in Leiden

Aangifte doen in Leiderdorp en in het Rijnland ziekenhuis

 

Aanmelden bij zorgverzekering

Uw kind is tot zijn of haar 18e jaar kosteloos meeverzekerd voor zorgkosten. U moet uw kind daarvoor wel zelf aanmelden bij de zorgverzekering, dit gaat niet automatisch!

U heeft hiervoor uiterlijk drie maanden de tijd. De inschrijving is pas compleet met het BSN van uw kind, de gemeente stuurt deze in een brief naar u toe nadat u aangifte hebt gedaan.

U kunt zelf kiezen op wie zijn polis u uw kind laat bijschrijven, van vader of van moeder. Kies de polis met de meest uitgebreide dekking. De aanvullende zorgverzekering geldt namelijk ook voor uw kind.

Mocht uw kind meteen al zorgkosten hebben gemaakt, bijvoorbeeld door opname in het ziekenhuis, dan worden deze met terugwerkende kracht vergoed, mits u uw kind binnen drie maanden bij uw zorgverzekeraar hebt aangemeld.

 

Kraamzorg

Onze kraamzorg is uniek in de wereld en veel vrouwen zijn jaloers op die Nederlandse vrouwen die na de bevalling nog zo veel ondersteuning krijgen! Geniet er dus van.

De kraamverzorgster komt in principe de eerste zeven a acht dagen na de bevalling bij u thuis. Zij controleert dagelijks uw herstel en controleert de baby op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen. Bij twijfel overlegt ze met ons.
Ze doet ook de basis van het huishouden: de was van kraamvrouw en baby,  het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Ook verzorgt ze oudere kinderen in het gezin.
Een belangrijke taak van de kraamzorg is om u en uw partner alles te leren over de verzorging en het gedrag van uw baby. Ook biedt ze begeleiding bij het geven van borstvoeding.

Het grootste deel van de kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De overheid heeft echter een bedrag van €4,- per uur vastgesteld dat u zelf moet bijdragen. Soms wordt dit alsnog vergoed in uw aanvullende verzekering.

Vrouwen hebben recht op 49 uur kraamzorg. Dit kan worden uitgebreid wanneer het nodig is, bijvoorbeeld als u traag herstelt. Het maximaal aantal dagen is tien dagen na de bevalling. De uren kunnen ook worden ingekort wanneer u al een paar dagen van het kraambed in het ziekenhuis heeft doorgebracht. Ook kunt u er zelf voor kiezen om minder uren af te nemen.

U kan zich na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. In de regel komen ze dan tussen de 30 en de 36 weken zwangerschap bij u thuis voor een persoonlijke intake.

Wij kunnen alleen uw kraambed begeleiden wanneer u minimaal vijf dagen lang, drie uur per dag kraamzorg heeft! 

 

Consultatiebureau

Uw kraamverzorgster zal bij de start van het kraambed het consultatiebureau bellen, zodat ze in de eerste week langs kunnen komen voor de gehoortest en de hielprik. Vervolgens maken ze een afspraak voor een intake bij u thuis. Deze vindt vaak twee a drie weken na de geboorte plaats. U hoort dan ook bij welk bureau u ingedeeld bent. Het consultatiebureau zal u adviseren over vaccinaties, voeding en ontwikkeling van uw baby. Zij zijn, samen met uw huisarts, uw aanspreekpunt nadat wij de zorg hebben afgesloten. Bij het afsluiten van de zorg sturen wij het consultatiebureau een bericht, zodat zij weten dat ze in zorg kunnen komen.

Het consultatiebureau is te bereiken via 088-2542384.

Adressen van consultatiebureau's in Leiden

 
hielprik.jpg

Hielprik en gehoortest

Dit zijn twee preventieve onderzoeken die in de eerste week aan uw kindje worden aangeboden. Wij doen thuis zelf de hielprik en de gehoortest gaat via het consultatiebureau. Zij nemen eerst contact op voordat ze bij u langs komen. Aan de testen zijn geen kosten verbonden.

De hielprik is een bloedonderzoek (vanuit de hiel van de baby) om zeldzame aangeboren (stofwisselings)ziekten op te sporen. Deze kunnen vervolgens vaak behandeld worden met medicijnen of een dieet, vóórdat uw kind er problemen van gaat ondervinden.
De hielprik wordt vanaf 72 u tot en met acht dagen na de bevalling uitgevoerd. De kans is klein dat er iets gevonden wordt; dan heeft u vaak al binnen een paar dagen bericht. Officieel kunt u er van uitgaan dat er niets afwijkends gevonden is, wanneer u drie weken lang niets heeft gehoord. Geen bericht is goed bericht.

De gehoortest is een vroege test of het gehoor van uw baby in aanleg goed is. Dit is belangrijk om vroeg te testen, omdat een hoorprobleem anders pas kan opvallen wanneer een kind bijvoorbeeld een slechte spraakontwikkeling heeft. Dan is inmiddels kostbare tijd verloren gegaan.
De gehoortest is pijnloos en neemt zo'n vijf tot tien minuten in beslag. U hoort meteen de uitslag. Soms lukt het de eerste keer niet om goed te testen, dan krijgt u een nieuwe afspraak op het consultatiebureau. Bij een afwijkend resultaat zorgt de afnemer van de test voor de juiste vervolgstappen.

Wanneer uw kindje een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven, wordt daar vaak al de hielprik en de gehoortest uitgevoerd. Zijn deze nog niet gedaan bij ontslag, dan wordt dit automatisch door ons en het consultatiebureau opgepakt.

Bij 35 weken zwangerschap geven we u deze folder van het RIVM mee over de hielprik en de gehoortest bij pasgeborenen.

Let op! Vanaf 1 januari 2017 worden er extra bepalingen gedaan bij de hielprikscreening. naar alfa-thalassemie en bèta-thalassemie
Dit zijn erfelijke afwijkingen van hemoglobine, een eiwit in het bloed dat belangrijk is bij het transport van zuurstof. Deze afwijkingen veroorzaken bloedarmoede. De ernst van de ziekte kan sterk variëren. Bij de hielprikscreening wordt vooral gekeken naar ernstige vormen.

 

Voorlichtingsfilm van het RIVM over de hielprik

 

Anticonceptie

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt wanneer u net bevallen bent, toch brengen we aan het einde van het kraambed alvast het onderwerp anticonceptie ter sprake. Belangrijk om te weten is:

 • Zo'n vier tot zes weken na de bevalling kan uw eerste menstruatie alweer plaats vinden, zeker wanneer u kunstvoeding geeft
 • Twee weken vóór uw menstruatie hebt u dan al een eisprong gehad en bent u dus weer vruchtbaar!
 • Gebruik dus vanaf de eerste keer gemeenschap hebben een vorm van anticonceptie
 • Veel vrouwen kiezen in eerste instantie voor een condoom
 • Als u weer de pil wil gaan slikken, dan is de eerste strip nog niet betrouwbaar
 • Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u maar één soort pil slikken, Cerazette. De huisarts kan deze aan u voorschrijven
 • Als u kiest voor een spiraaltje, dan is het inbrengen makkelijker wanneer u vaginaal bevallen bent
 • U kunt vanaf acht tot tien weken na de bevalling een spiraaltje laten plaatsen
 • Op de nacontrole, bij ons of in het ziekenhuis, wordt er ook gesproken over anticonceptie

In het kraambed geven we u deze folder over anticonceptie (informatie van een onafhankelijke stichting)

 

Roze wolk??

Natuurlijk, er zijn vrouwen die na de geboorte van een kind op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. De meeste vrouwen echter merken dat het herstellen van een bevalling, het wennen aan een ander ritme en de plots veranderende hormonen best pittig is. Zie het kraambed dan ook echt als een onderdeel van het hele proces van moeder worden en neem de tijd voor rust en herstel.

Bijna alle vrouwen hebben last van kraamtranen, vaak op dag vier of vijf na de bevalling. U bent dan snel emotioneel en voelt zich vaak niet zo fit. Dit gevoel verdwijnt vanzelf weer na één of twee dagen.

Zo'n 10% van alle vrouwen ervaart een postnatale depressie na de geboorte van een kind. Door deze tijdig te herkennen en te laten behandelen, kan u zichzelf en uw gezin veel leed besparen.

Lees meer

 

Nacontrole

U bent van harte welkom om zes weken na de bevalling bij ons op het spreekuur te komen voor de nacontrole. U bepaalt zelf of u hiervan gebruik maakt. We controleren dan uw herstel, bespreken hoe het gaat en kunnen met u terugkijken op de bevalling.

U maakt zelf deze afspraak, wij proberen u dan in te plannen bij de verloskundige die bij uw bevalling was. Wanneer u onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog bent bevallen, maakt het ziekenhuis een afspraak met u. U hoeft dan niet ook nog naar ons toe te komen.